Vakcinacija

Uvodi se još jedna obavezna vakcina?

Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, najavio je epidemiolog Branislav Tiodorović, napominjući da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama.

U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema, rekao je Tiodorović, pišu Novosti.

Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela, rekao je Tiodorović.

Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti obuhvata 11 bolesti protiv kojih je vakcinacija obavezna, prenosi list.

Vakcina protiv varičela daje se samo osetljivim grupama osoba i odskoro deci u šestom razredu osnovne škole, ako do tada nisu preležali ovčije boginje, kako su u narodu poznate varičele.

Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest nedelja.

FoNet

Kategorije Društvo Vesti