EKIPA SK BORAC

Tužan kraj uglednog kluba

Zahuktava se ovogodišnje ekipno prvenstvo Srema u šahu, ali bez ŠK Borac iz Klenka jednog od najstarijih klubova drevne igre u Sremu. Pre tri godine prestao je sa radom ovaj klub, na tugu brojnih ljubitelja šaha u Klenku. Kad bi ova vest mogla da stigne do pokojnog Jovana Radojčića Joce, on bi se što kaže naš narod više puta prevrnuo u grobu.

Naime, šah je u Klenku zapatio Jovan Radojčić Joca, službenik Šumske uprave iz ovog mesta. On je kao 14-godišnji učenik saznao za šahovsku igru na sremskomitrovačkoj plaži, ali nije dobro zapazio na kojim se poljima nalaze lovci i skakači, pa je cele 1932. godine u Klenkuigran „faličan šah“. Priča o Jovanu Radojčiću je posebno zanimljiva, no o tom potom. Kada se Joca vratio iz nemačkog zarobljeništva, odmah se dao u popularizaciju šahovske igre. U svom dvorištu postavio je stolove, a na njima četiri šahovske table oko kojih su se okupljali učenici mesne osnovne škole. Sa njima je osnovao šahovsku sekciju pod nazivom „Komšija“, koja je 1947. prerasla u ŠK „Borac“. Glavni igrač je bio prota Georgije Đorđe Mrvić, pa Andrija Stojanac, te Obrad Kardaš, Nikola Radovanović i naravno Jovan Radojčić Joca.

EKIPA SK BORAC

Klenački šahisti skrenuli su na sebe pažnju kada su 1953. godine osvojili prvo mesto na jednom propagandnom turniru u Šapcu. Taj događaj je doprineo da se u selu šahu posveti veća pažnja, pa su mladi pored fudbala u sve većem broju igrali šah. Onda se Joca posebno pročuo po organizaciji šahovske partije sa „živim figurama“, koju su izveli njegovi učenici, a o čemu su pisale novine nadugačko i naširoko. Ali i to zaslužuje posebnu priču.

Sa setom u glasu o istorijatu kluba pričao nam je Radoslav Vitomirović, poslednji predsednik kluba, igrač, programer, nesuđeni profesor matematike, ali napredni poljoprivrednik.

– Klub se godinama takmičio u sremskim ligama i uvek je bio u gornjem delu tabele. Naši trećekategornici znali su da zagorčaju šahovski život mnogim igračima sa višim kategorijama. Više godina smo išli na međunarodne šahovske festivale u Pulu, na kojima smo znali da iznenadimo mnoge renomirane ekipe. Ali zbog nedostatka novca klub se jedva održavao. Opstajao je dok je bio živ Joca, a posle njegove smrti se ugasio. Kada sam na jednoj staroj fotografiji učesnika partije sa „živim figurama“ prepoznao svog oca, odlučio sam da 2012. ponovo aktiviram klub. Dobro smo se držali do 2018. godine, a onda što zbog sujete pojedinaca, što zbog finansijske nemoći, klub je 2018. prestao da postoji. Zaljubljenicima u šah i onima koji se sećaju Jovana Radojčića Joce, žao je što se tako okončala sudbina jednog od najstarijih klubova u Klenku, ali će valjda doći vreme da šah vrati stari ugled imesto u selu – nada se Radoslav Vitomirović.

SKORASNJA SLIKA

Pored Jovana Radojčića ugled klenačkog šaha afirmisali su prvokategornici Đorđe i Žika Mrvić, Andrija Stojanac (koji je 1965. godine bio prvak rumskog „Borca“), pa Đorđe Panić (bio dobar fudbaler i šahista), kao i igrači nižih kategorija Slobodan Mladenović, Radovan Jovanović, a neko vreme boje Klenka branio je MK Stevan Juzbaša iz Rume. Jovan Radojčić je vodio šahovsku školu kroz koju je prošlo blizu stotinak učenika iz mesta. Za sve te aktivnosti ŠK Srem iz Sremske Mitrovice je klubu poklonio demonstracionu tablu, a po šest šahovskih garnitura klub je dobio od OK NO Rume i Šahovskog saveza Vojvodine. Ekipa ŠK Borca bila je uključena i u takmičenja saveta za dopisni šah Jugoslavije.

J. Vuković

Kategorije Sport