Са једног од наступа (фото Алекс Дмитровић)

Srđan Dinčić: Za stendap je potrebna blaga doza ludila

Ovog leta navršava se tačno deset godina od kako se Mitrovčanin Srđan Dinčić pridružio prvoj postavi organizacije Standup.rs i tako postao deo ekipe domaćih komičara koji svojim nastupima širom zemlje zasmejavaju sve one koji vole kvalitetan humor. Pre nego što se upustio u te vode Srđan je široj publici postao poznat kao najduhovitiji učesnik rijaliti programa “Survivor”. On je takođe deo kreativnog tima emisije Ivana Ivanovića, a publika je imala priliku da ga gleda i kao voditelja popularnog kviza “Stolice”.

Tokom protekle decenije Srđan je svoje stendap komedije “Laž po istinitom događaju”, “Đavo iz jagode” i “Treće stanje” predstavljao na brojnim festivalima u Srbiji i regionu, a takođe je otvarao i nastup čuvenih komičara Edija Izarda i Dilana Morana, prilikom njihovog gostovanja u Beogradu.

Kad podvuče crtu…
Jedan je od najpoznatijih aforističara u Srbiji i do sada je objavio tri zbirke aforizama, dve samostalne i jednu kao koautor, a aforizmi su mu zastupljeni u više zbornika i antologija kratke satirične forme. Žiri Vibove nagrade Dinčića je proglasio za najboljeg mladog satiričara 2009. godine, a nakon toga dobio je i Satirično pero na Međunarodnom festivalu humora i satire Bijeljina 2014.
Kada podvuče crtu nakon protekle decenije, Srđan kaže da je zadovoljan svim onim što je do sada postigao i da nema nekih posebnih zamerki.

Srdjan Dincic

– Kada pogledam vreme unazad možda bih se jedino potrudio da više pišem, ali opet, s druge strane, napisao sam više materijala nego svi ostali komičari možda i u čitavom regionu, tako da ne mogu za tim da žalim. Normalan proces stvaranja je da se svake dve godine piše novi tekst, a ja sam to ispoštovao, jedino što sam se malo ulenjio u poslednje vreme pa sada već „Treće stanje“ vučem predugo. Planirao sam da iskoristim koronu i vreme dok je trajala izolacija kada sam radio smanjenim kapacitetom da napišem novi materijal, ali to se ipak nije desilo, tako da, eto, od svih proteklih 10 godine jedino bih promenio poslednjih godinu i po dana i više bih radio – kaže Dinčić.

Stendap komedija je zaživela
Standup.rs je prva organizacija tog tipa u Srbiji koja od 2009. godine organizuje klupske i pozorišne nastupe domaćih i regionalnih stendap komičara. Trenutno u toj organizaciji ima deset komičara, ali često se organizuju konkursi pod nazivom „Otvoreni mikrofon“‟, na kojima svi zainteresovani mogu da se prijave i učestvuju i na taj način postanu deo tima.

– U odnosu na ono vreme kada smo počinjali, stendap komedija je dosta zaživela u Srbiji, iako još uvek nije potpuno u mejnstrim medijima, nego je više klupska priča, ali je ipak zaživela, pogotovo zbog nas koji se pojavljujemo na televiziji, što je znatno doprinelo njenoj popularizaciji. Jedino je, nažalost, broj ljudi koji nastupaju ostao isti kao na početku. Ja stalno ističem da bih voleo da postoji veći broj komičara, jer ne gledam na kolege kao na konkurenciju. Ovo nije takmičarska disciplina – ako je neko duhovit to ne znači da ja neću biti, zato bih voleo da ih ima što više jer bih se onda ja trudio da budem bolji, pa bi se iz kvantiteta rodio neki kvalitet. Da bi neko postao stendap komičar mora da ima talenat, a da bi ostao potreban je rad, jer svako može da izađe pred publiku i da bude jednom ili dva puta duhovit, ali ako ne radiš to se polako gasi i ne postojiš više kao komičar. Takođe je potrebna i velika doza samosvesnosti, samopouzdanja, blaga doza ludila i ekstrovertnosti. Trebaš stvarno biti malo „čvrknut“ da bi uopšte imao potrebu da izađeš pred ljude da im pričaš nešto za šta ti misliš da će da ih zabavi i nasmeje – priča kroz smeh o osobinama stendap komičara Srđan Dinčić i dodaje da je stendap istovremeno i zabavljačka disciplina i umetnost i najbolja forma za kritiku društva, jer nema nikakvih organičenja, pošto može da se priča sve što se poželi.

Ljude koji dolaze na njegove nastupe, kaže on, nije teško nasmejati, jer su oni već došli sa tim ciljem, a nakon ovog perioda korone i izolacije svi su najviše željni upravo smeha i zabave. Interakcija sa publikom je ono što najviše voli i zbog čega se i odlučio za formu stendap komedije, jer nema tog četvrtog zida koji postoji u pozorištu.

Десет година на стендап сцени (фото Алекс Дмитровић)Tremu više nema, a nastupi su mu već postali rutina.
– Kada dođem u fazu da mi sopstveni nastupi postaju sve manje zabavni, onda znam da su male šanse da će i publici biti zabavno, te da je vreme da pišem novi materijal. Za „Treće stanje“ mi je uglavnom porodica bila inspiracija jer sam najviše vremena provodio sa njima, a novi stendap će biti kolaž od više tema, pošto je tako dinamičnije. Napisao sam do sada nekih 25 minuta novog teksta za kojeg smatram da je dobar i koji je predstavlja neki kostur, a kako će sve dalje zvučati, videćemo…Jer, materijal se zapravo gradi kroz nastupanje i kreira se u zavisnosti od reakcije publike – kaže Dinčić.

Što se tiče „Četiri i po muškarca“ oktiva da tu nema mnogo pisanja teksta, nego se dogovore oko tema koje će da obrađuju i onda to improvizuju u emisiji. Iako je televizija moćan medij, Srđan kaže da ipak više voli stendap komediju, zbog specifične atmosfere i mogućnosti da uživo vidi reakciju publike na ono što govori.

O sebi na nastupima
– Kad sečem prženu kobasicu uvek mi prsne na zid, pa zato uvek uz kobasice kupim i kalendar. Kad na benzinskoj pumpi sipam za više od hiljadu dinara pumpadžiji se obratim glasom Kikija Lesandrića u refrenu. Često mi dođe da sedim ispred podruma pića i nepoznate ljude oslovljavam sa ’’Sinovac!’’ Često sam smoren ko Balašević kad je za rođendan dobio par mandarina i malog belog zeca. Mrzim kad mi fale pare da kupim nešto što mi ne treba. O svemu znam dovoljno za pijani razgovor, a premalo za treznu karijeru.

Piše: Sanja Mihajlović

Kategorije Reportaža