20210607_Ugovori_izbeglice_stambeno_zbrinjavanje_v2

Krov nad glavom za 4 porodice

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić uručio je juče ugovore za kupovinu 4 seoske kuće sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji pećinačke opštine.

Sredstva za kupovinu kuća sa okućnicom je obezbedio Komesarijat za izbeglice i migracije u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, potprojekat 8, a predsednik Đokić je naglasio da je zahvaljujući odličnoj saradnji sa Komesarijatom u pećinačkoj opštini mnogo urađeno na rešavanju stambenog pitanja izbeglih i interno raseljenih lica.

“Pećinačka lokalna samouprava je od 2012. godine, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije kroz razne programe stambenog zbrinjavanja, obezbedila krov nad glavom za 132 porodice. Današnjim uručenjem ugovora stambeno smo zbrinuli još četiri izbegličke porodice, koje na ovaj način trajno postaju deo naše lokalne zajednice. U toku je izgradnja 2 stambene zgrade u Šimanovcima, čime ćemo zbrinuti još 27 izbegličkih porodica. Nastavićemo da apliciramo za sredstva na javnim pozivima Komesarijata, dok sve izbegličke porodice na teritoriji naše opštine ne budu stambeno zbrinute” – rekao je prvi čovek pećinačke opštine.

Porodica Radaković, poreklom iz Bosanske Krupe, od sada će živeti u Subotištu, a kako nam je rekla Sava Radaković dan potpisivanja ugovora je dan koji je dugo čekala.

“Ja sam danas najsrećnija žena na svetu, jer posle toliko godina dobijam krov nad glavom” – kazala je Radaković.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Izvor/foto: pecinci.org

Kategorije Pećinci Vesti