Sinisapajic

Dela Mitrovčanina pred beogradskom publikom. Izložba Siniše Pajića u Galeriji opštine Vračar

Retrospektivna izložba „Dnevni optimizam“ Mitrovčanina Siniše Pajića (1945-1998) biće svečano otvorena danas u 19:00 časova u Galeriji opštine Vračar (Njegoševa 77).

Na otvaranju će govoriti gospodin Živojin Karapešić.

Siniša Pajić 5 (1)

Publika će imati priliku da vidi jedinstveni pregled višedecenijskog stvaralaštva Siniše Pajića kroz izbor slika, crteža i male plastike, kao i odabir kataloga sa izložbi koji govore o bogatom delu ovog umetnika. Stvaralaštvo Siniše Pajića kreće se u okvirima egizstencijalizma i nadrealizma u srpskom slikarstvu VII i VIII decenije XX veka sa izrazitim ličnim poetskim pečatom prožetim neočekivanom vedrinom i ekskursima ka slikarstvu materije.

Umetnikovo delo biće predstavljeno kroz četiri celine slika i crteža, od kojih su tri posvećene slikarstvu – i predstavljaju ranu fazu metafizičkog nadrealizma, zatim zrelu fazu egzistencijalističkog nadrealizma, te dela u kojima je umetnik istraživao slikarstvo materije – dok celina koja prikazuje crteže pripada zreloj umetničkoj fazi i daje neposredniji uvid u umetnikovu poetiku i stvaralački rad.

Izložbu priređuje organizacija Kulturforum ODKR iz Beograda u saradnji sa umetnikovom porodicom i Filipom Matićem.

Kategorije Kultura