IZ FOTO

Svet na jednom stolu

Zoran Milošević iz Pavlovaca možda je i jedini čovek na svetu koji poseduje novčanice i kovanice iz svih zvanično priznatih država na zemaljskoj kugli - 38 godina predanog prikupljanja rezultiralo je time da na metar i po kvadratnih Zoran smesti milijarde kvadratnih kilometara planete Zemlje i to u papirnim novčanicama i kovanicama

Piše: S. Belotić

zoran milosevicDanas kada se spomene selo Pavlovci, prva asocijacija je čuveni teniser Novak Đoković koji u ovom selu gradi vilu. Uz dužno poštovanje najboljem svetskom teniseru  i velikom čoveku, pisac ovih redova daje sebi za pravo da kaže da ovo selo krije još jednog šampiona u jednoj potpuno drugačijoj disciplini. Zoran Milošević iz Pavlovaca možda je i jedini čovek na svetu koji poseduje novčanice i kovanice iz svih zvanično priznatih država na zemaljskoj kugli. 38 godina predanog prikupljanja rezultiralo je time da na metar i po kvadratnih Zoran smesti milijarde kvadratnih kilometara planete Zemlje i to u novčanicama i kovanicama.

– Prikupljanjem se bavim 38 godina, prevedeno u dane to je  ili  prevedeno u dane to je 13.800 dana neprekidne potrage. Za to vreme sam uspeo da sakupim 213 različitih valuta, to jest iz 195 država sveta koje su priznate od strane  Ujedinjenih nacija. Posedujem sve novčanice iz ovih priznatih zemalja, iz  dve države sa severnoameričkog kontinenta, 33 iz Latinske amerike zajedno sa Karibima, 54  Afrike, 44  Evrope, 48 Azije i iz14 država Okeanije. U svetu postoji šest nepriznatih država, takođe posedujem i njihove valute. Od njih, dve se nalaze u Africi, to je Demokratska Arapska Republika Zapadna Sahara ili prevedeno Šaraui, to je država beduina koja se otcepila duboko u pustinji Maroka, zatim  imamo i jednu državu koja se otcepila od Somalije i zove se Somalilend. Jedna država u Evropi, koja se otcepila u jugoistočnom delu Moldavije, ona se zove Pridnjostrovlje ili Tranenjistrija. Zatim imamo dve nepriznate države na teritoriji današnje Gruzije, to je Abhazija i država Osetija, i jedna država koja se nalazi na teritoriji Azerbejdžana, a to je Nagorno Karabah, čiju novčanicu takođe posedujem, objašnjava Zoran Milešević.

Pored redovnih novčanica, Zoran poseduje i specijalne kovanice čak i iz naudaljenijih i najizolovanijih ostrva na planeti, za koje mnogi nisu ni čuli, poput ostrva Uspeća u Atlanskom okeanu, gde živi svega 500 građana. Novčanica sa ostrva Kiribati u Pacifiku do Zorana i Pavlovaca putovala je 15.000 kilometara. Za rođendan je od jednog sunarodnika iz Pavlovaca dobio  i specijalnu kovanicu sa Devičanskih ostrva u Atlantiku, koji na sebi ima lik engleske kraljice Elizabete, zajedno sa sertifikatom koji dokazuje da izrađena od najčistijeg srebra. Radi se o ograničenoj seriji od svega 1.000 komada, a ona pod rednim brojem 359 je stigla ni manje ni više nego u Pavlovce. Kako kaže, kada bi merio sve kilometre koje su novčanice prešle da bi došle do ovog malog sela, verovatno bi se moglo stići i do Meseca.

kolekcija bez cene- Sve je počelo sasvim nesvesno, ja sam kao mali sedam godina boravio u Nemačkoj, pa kada sam napuštao tu zemlju, onda sam tražio nešto za uspomenu od njih. Nesvesno sam  tražio jednu novčanicu ili jednu kovanicu za uspomenu. Jako je teško sve  skupiti i odgovorno tvrdim da nijednu novčanicu ili kovanicu  nisam nabavio preko interneta, sve je nabavljeno iz ruke u ruku. Zamolim jednog drugara koji ima svog drugara, a taj drugar ima komšiju čiji je kum  bio na primer na kruzeru, i onda sve ide u rikverc, nazad do mene. Milijarde kvadratnih kilometara uspeo sam da  sabijem  u kvadrat i po na ovom stolu. Da dokažem koliko je svet mali i da dokažem do koje mere doseže ljudska upornost, volja i inat, da pokažem da je to moguće, posebno što su mi mnogi pre 38 godina govorili da nisam normalan, ali došlo je vreme da  sam uspeo, dodaje Zoran.

Za svoju neobičnu kolekciju kaže da ima toliko veliku vrednost da ona ustvari i nema cenu. Do sada nije imao ponudu za otkup, mada ni sam nije zainteresovan da nekom za velik novac ustupi blago koje ima u svojoj kući. U šali, a malo i ozbiljno kaže da će jedino pregovarati sa kraljem Saudijske Arabije ili sultanom Bruneja.

najnovija kovanica sa devicanskih ostrva- Ovo je neka vrsta arhive, novac kao novac polako nestaje, sve se više ide na kartice i bezgotovinsko plaćanje. Ovo će biti svojevrsni muzej, a ja ću moći da pokažem koji se novac koristio na Madagaskaru, Sudanu, Liberiji jer ovde ceo svet leži pred nama, kaže ovaj neobičan kolekcionar.

Iako nije fizički, mentalno je kroz sakupljački rad prevalio celu planetu i naučio mnoge zanimljivosti trećeg kamena od sunca. Jedna od njih je i ta da na severu Italije postoji jedna mala nepriznata država- Republika Severna Riga sa tri stanovnika. Tu državu čine tri stanovnika, od kojih su dva vojnika i jedan ministar odbrane, koja ima svoju valutu i tvrdi da je to živa istina. Jednu kovanicu mu je lično poslao direktor škotske Rojal banke, drugu jedan kineski milijarder sa Istočnog Timora u Indijskom okeanu, a ukazao nam je i na jedno ostvo Džersej na kom se nalazi čak 2.500 banaka.

Uvek je najdraža novčanica koja je poslednja stigla i popunila nesvakidašnju kolekciju. Kao kad detetu stigne nova igračka. Možda to i nije daleko od istine, jer se samo sa dečijim žarom i zainteresovanošću može napraviti kolekcija o kojoj se putem medija pričalo širom sveta, a možda najmanje u okruženju u kom ovaj kolekcionar živi, a to su Pavlovci sa oko 200 stanovnika nadomak Rume.

 

Kategorije Društvo Reportaža