• utorak, 16. april 2024.
Uz dualno obrazovanje lakše do posla
Projekti
0 Komentara

Uz dualno obrazovanje lakše do posla

9. decembar 2020. godine

Dualnim obrazovanjem se naziva sistem stručnog školovanja na dva mesta. U stručnoj školi se izučava teorija, odnosno teorijska nastava, a u kompaniji se obavlja praktična nastava.

Razvijanje dualnog obrazovanja u Srbiji je započelo zahvaljujući Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja”. U projekat su se uključile i brojne kompanije, pod nadzorom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.To je veoma skupo ulaganje u obrazovanje, ali je to dugoročna investicija.

U Nemačkoj više od 80 odsto đaka iz dualnog trogodišnjeg obrazovanja nađe posao kod poslodavca kod koga je imalo praksu. Najbolji primer u Evropi za primenu koncepta dualnog obrazovanja je posebnost austrijskog obrazovnog sistema i uska povezanost privrede i obrazovanja.Takva vrsta obrazovanja je usko povezana sa praksom, korisna je ne samo za učenike u privredi već i za apsolvente viših zanatskih škola, fakulteta i univerziteta.

U skolskoj radioniciŠkole za sticanje zanimanja uz praktičan rad i više zanatske škole primenjuju dualni sistem školovanja, koji predstavlja kombinaciju teorije i prakse. Nastavni planovi i težište obrazovanja se prilagođavaju zahtevima privrede, a u preduzećima se učenici stručno obrazuju ili u njima polažu praksu.

U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, on već u prvom razredu može početi da ide i u kompaniju, na učenje kroz rad. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji. Za razliku od klasične prakse, u sistemu dualnog obrazovanja učenici u kompanije mogu ići jedan, dva ili tri dana nedeljno, u zavisnosti od toga koja su godina,  tokom cele školske godine. Deca na ovaj način dobijaju neprocenljivo praktično znanje tokom celog školovanja. Takođe učenici su plaćeni svo vreme dok su u kompanijama i to 70 odsto od minimalne cene rada za svaki sat proveden u kompaniji.

Po završetku školovanja veći deo učenika nađe zaposlenje u kompanijama u kojima su obavljali dualno obrazovanje. Iz svih ovih razloga vidi se zašto je dualno obrazovanje veća pogodnost i za decu i za kompanije kojima danas fali kvalifikovane radne snage.

Rezultati istraživanja dobijeni u zajedničkim projektima koje organizuju škole i privreda, kao što su diplomski radovi ili projekti u okviru volonterskog rada u firmama, primenjuju se u praksi.

Projekat Dualno obrazovanjeod zamisli do ostvarenja snasufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: