• subota, 20. april 2024.
Ispunjena očekivanja đaka
Projekti
0 Komentara

Ispunjena očekivanja đaka

11. decembar 2020. godine

U okviru dualnog obrzovanja, učenik drugog razreda Tehničke škole u Staroj Pazovi Luka Buđanovčanin uči kroz rad u kompaniji Volvo

Piše: B. Rodić

Luka Buđanovčanin  je Osnovnu školu Boško Palkovljević Pinki završio u Staroj Pazovi, prva na listi želja pre dve godine bila je Tehnička škola u Staroj Pazovi i smer mehaničar motornih vozila. On je sada vrlo dobar đak ove škole, na smeru koji je prvi ušao u dualno obrazovanje.

Luka Budanovcanin– Upisao sam smer mehaničar motornih vozila zato što sam radio svakakve zanate ali ovaj me je privukao jer mi deluje kao super posao, a ne samo zanat, priča Luka.

Podjednako ga interesuje većina predmeta a najviše stručni.

Kada je, u septembru, organizovan susret sa poslodavcima radi uključivanja u rad po modelu novog sistema obrazovanja Luka je rekao:

– Želim da što pre postanem dobar mehaničar i da me anagažuje neka dobra firma. Kada završim školu, ne bih voleo da gubim vreme već odmah da krenem sa ovim poslom.

Kada je „Volvo“ d.o.o. Novi Banovci odbrao ovog učenika za rad u njihovoj kompaniji bilo je jasno da se Lukin pristup školovanju očigledno dopao poslodavcu. Učenje kroz rad, odnosno, praksa u drugom razredu se odvija dva dana nedeljno u toku cele školske godine a u trećem razredu tri dana nedeljno. Luka, kao učenik drugog razreda išao je na praksu dva puta nedeljno.

–  Zadovoljan sam sa školom, čak i prezadovoljan i ispunila je moja    očekivanja. Na praksi sam u jednoj odličnoj firmi – – kaže Luka i objašnjava:

– Njima ne treba neko ko će da se šeta po radionici i neće ništa da sluša. Ja sam bio iskren sa poslodavcima i rekao sam im da nisam imao dodir sa mehanikom ili još bolje rečeno sa automobilom, rekao sa im da me zanima, da hoću da naučim i verovatno sam im tada privukao pažnju. Tako da treba biti iskren i u razgovoru a kasnije na poslu, pitati sve što vas interesuje. Morate pokazati da vam je stalo do toga da naučite.

U realnim uslovima se pokazuje i snalažljivost, priča Luka i navodi primer rešavanja problema.

– Majstor na praksi me pita da li mogu da uradim ovaj zadatak ili ne mogu. Uglavnom uvek kažem da mogu jer želim da naučim. Nekada se i desi da stvarno ne umem, ali se snađem i tada. Tako da mi se od poslova poverava šta god da treba.

Praksa u staropazovackoj Tehnickoj skoli foto tehnicka skola stara pazovaUkupan utisak je da nije lako, ali zanimljivo je i treba se paziti. Zato  treba proći obuku na radu, jer se za čas povrediš.

Luka kaže da nema loših iskustava na poslu, a ni u školi.

– Većina mojih drugara misli isto kao ja, dopada nam se škola, profesori, praktična nastava, naravno i to što ćemo polagati vozački ispit. Trebalo bi samo malo bolje uslove da imamo u školskoj radionici, za sledeće generacije mehaničara motornih vozila – smatra Luka.

Voleo bi da se zaposli domah posle škole.

– Voleo bih da ostanem u ovoj firmi a ako mi zanat bude išao od ruke možda ću imati i svoj servis. To je jedan od planova.

Projekat „Dualno obrazovanje-od zamisli do ostvarenja sna“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: