• petak, 29. mart 2024.
Predstavljaju selo u najlepšem svetlu
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Predstavljaju selo u najlepšem svetlu

2. novembar 2020. godine

Piše: Stevo Lapčević

Početak ove godine za Čalmanke, članice Udruženja žena “Ženski svet” nije nagoveštavao nikakva negativna iznenađenja. Skupa sa svojim prijateljima, “Ženski svet” je proslavio novogodišnje praznike i dao svoj doprinos obeležavanju Božića. Ubrzo potom, vredne Čalmanke bile su i kume za Savindan, a za poklon školi sašile su nove zavese.
– Nismo propustile ni Osmi mart. Povezale smo se sa udruženjem iz Kukujevaca, pa smo tamo bile, ali je ubrzo potom došlo do pandemije. U takvim okolnostima nas je dočekao Vaskrs. Mi svake godine aktivno učestvujemo u svim pripremama u Crkvi, ali ove godine nismo mogle tako, već smo svaka u svojoj kući naročito šarenile jaja, pa smo pravile kolaž fotografija i time čestitale praznik. Tokom prvog udara virusa, šile smo i maske. Lokalna samouprava nam je dala materijal, a mi smo šile i delile ih u pošti, ambulanti, u školi, gde god je trebalo. Kada je došao jun mesec, situacija se primirla pa smo u svečanoj sali skromno i u miru proslavile petogodišnjicu. Za Vidovdan smo bile u Laćarku, gde smo učestvovale u “Kujnici na šoru”. Odlično smo se pokazale, dobile smo i medalju, a ubrzo potom smo šile nove stolnjake i sve što ide za štandove. Sada imamo u planu da nastavimo sa tom praksom, jer se nadamo da bismo deo naših rukotvorina mogle prodati, u susret slavama koje dolaze, sve do novogodišnjih praznika. Svesne smo da to zavisi od situacije sa virusom, ali je na nama da se trudimo, što i činimo, priča Snežana Simeunović predsednica udruženja.

Zenski svet sa gostimasVeliki planovi za veliko udruženje

A da Čalmanke ne miruju i da se u slučaju “Ženskog sveta” ne radi o udruženju koje se zadovoljava “malim” stvarima, svedoči i njihovo nastojanje da u selu otkupe kuću u koju bi mogle da smeste svoje rukotvorine, ali i stare fotografije, nameštaj i druge predmete i pokućstvo koji svedoče o tradicionalnom životu u ovom selu.
– Intenzivno o tome razmišljamo, ali je to još uvek na nivou ideje. Postoji jedna kuća koja nam je zapala za oko. Autohtona je, što nam je izuzetno važno, stara je, što takođe ima svoju vrednost. Trenutno je prazna, pošto naslednici ne žive u Čalmi, pa ćemo videti. Mi novca nemamo, još uvek ne znamo ni da li je kuća na prodaju, niti koliko bi tražili za nju, ali smo spremne da saznamo i da onda pokušamo da dođemo do sredstava. Da li će to biti kroz neki projekat, ili ćemo praviti neku akciju sakupljanja, videćemo još. Tek, mi imamo velike planove. Smatramo da treba uvek misliti više i dalje, jer samo tako možemo napredovati sada i ovde. Za pet godina koliko postojimo, dosta smo uradile, pa sada želimo da načinimo drastičan iskorak napred. Ne želimo da se zaustavimo, da stagniramo, želimo da se razvijamo, da učinimo još nešto za naše selo. Mislim da je tradicionalni način života fruškogorskog sela nešto što treba prikazati javnosti, nešto što će sutra, kada se Fruška gora još više razvije kao turistički biser, biti i te kako zanimljivo gostima. Tu ćemo moći da pokažemo kako se živelo, ali i da ugostimo turiste, da im prodamo domaće proizvode naših žena, da im i kroz ukuse naše kuhinje dočaramo kako se kod nas živelo i kako se živi danas, smatra Snežana.
Kao svojevrsnu uvertiru ovog velikog projekta, Čalmanke planiraju uređenje Spomen-sobe u Mesnoj zajednici. Poručuju da će taj projekat biti gotov koliko sledeće godine, uz napomenu da mesta žurbi nema.
– Mi radimo srcem, nigde ne žurimo. Kućimo se lagano. Stan u kojem smo trenutno je pun, a meštani nam sve više nude fotografije, stare predmete, sve što imaju. Žao mi je da se to ne iskoristi, jer ako mi sada ne povedemo računa o tim stvarima, niko to neće učiniti za nas. A iskreno bila bi velika šteta i sramota da dopustimo da propadnu materijalni dokazi našeg bitisanja na ovim prostorima, zaključuje razgovor Snežana, uz napomenu da “Ženski svet” nikada neće prestati da razmišlja o novim mogućnostima prezentovanja svog sela.

(Projekat “Žena – temelj zajednice” sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: