• četvrtak, 25. april 2024.
Udruženje žena “Brazilijanski biseri”
Projekti | Beočin
0 Komentara

Udruženje žena “Brazilijanski biseri”

15. septembar 2020. godine

Brazilija – Želeći da okupi žene koje će svojim radom i idejama pokrenuti pozitivna dešavanja u svom malom mestu Braziliji pored Beočina, Biljana Janković je pre sedam godina pokrenula inicijativu i osnovala Udruženje žena pod nazivom “Brazilijanski biseri”. Danas ovo Udruženje ima 20 aktivnih članica koje se trude da sačuvaju i neguju tradiciju svoga kraja, kao i da organizuju razne društvene aktivnosti i humanitarne akcije.

Održavamo jednom nedeljno kreativne radionice u prostorijama Mesne zajednice Brazilija, gde izrađujemo različite rukotvorine, a posebno smo se bazirale na izradu rukotvorina od pustovane vune, po čemu želimo da budemo prepoznatljive. Namera nam je da ono što radimo i negujemo mora da bude viđeno i predstavljeno javnosti kao stvaralački potencijal seoskih žena. Uživamo da svake godine idemo na Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, gde se promoviše ženski aktivizam i preduzetnički duh, kako bi svojim radom doprinele očuvanja tradicije i kulture seoskih sredina. Idealan način za ostvarivanje ciljeva našeg udruženja je da apliciramo na konkurse, što i činimo prema Opštini Beočin i Pokrajini. Pre dve godine smo dobile sredstva po konkursu fondacije Novi Sad -2021, Evropska prestolnica kulture, za uređenje prostora gde se održava naša manifestacija – priča o aktivnostima Udruženja žena “Brazilijanski biseri# predsednica Biljana Janković.

U ovom malom selu već pet godina za redom se održava manifestaciju pod imenom „Miris lipe na čardi brazilijanskoj“, gde se promoviše stvaralački potencijal žena uz negovanje tradicije, kulture i običaja. To je prilika kada se okupljaju ne samo udruženja žena, nego i pčelari, vinari i proizvođači starih zanata.

-Osim naše manifestacije, mi takođe posećujemo i različite izložbe, manifestacije i bazare gde izlažemo svoje radove sa namerom da skrenemo pažnju javnosti na male seoske sredine i njihove turističke potencijale koji mogu imati proizvodi i rukotvorine sa sela. Družimo se sa 16 udruženja, sklapamo nova prijateljstva i iskustva, ali najviše uživamo da svake godine putujemo. Do sada smo posetile: Etno selo Stanišić, Jagodinu, Despotovac, Zlatibor, Višegrad, Sokobanju, Banju Koviljaču i uživale u lepotama naše Srbije uz druženje, pozitivnu energiju i lepe slike koje zauvek ostaju u sećanju. Naše rukotvorine od pustovane vune uskoro će naći mesto u prodavnici rukotvorina starih zanata u Dunavskoj ulici u Novom Sadu gde ih možete kupiti. A mi ženice svojim radom, željom i voljom pravićemo stvarčice koje nas ispunjavaju, oplemenjuju i biti zadovoljne da nešto stvorimo što će svoj put naći kao pečat nečeg ko smo i odakle smo i uvesti turiste u deo naše prošlosti i znamenitosti – kaže Biljana Janković.

Na kraju, ona ističe ono najvažnije čime se ovo Udruženje bavi, a to je njihov humanitarni rad. Svake godine žene organizuju u svom selu novogodišnju humanitarnu akciju pod nazivom “Draga deco, Deda Mraz je došao i kod nas“ gde mališane iz Brazilije obraduju skromnim poklonima koje donese Deda Mraz, spreme puno slaniša i slatkiša koje naprave za posluženje i sve to uz veselo druženje sa decom. Naravno da su uvek tu i kada treba pomoći nekom detetu za lečenje, zatim deci koja žive u lošim materijalnim uslovima ili da se odazovu akciji „Čepom do osmeha“…

Nije to nešto veliko, kažu ove vredne žene, ali je od srca.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: