• sreda, 24. april 2024.
Vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici
Servis | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici

13. jul 2020. godine

Zbog sprečavanja širenja infekcije izazvane korona virusom, Krizni štab u Sremskoj Mitrovici danas je doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji grada, a u mitrovačkoj Gradskoj kući održana je konferencija za medije, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Vladimir Sanader, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Nada Zec Petković, dr Dragan Malobabić ispred mitrovačke Opšte bolnice, kao i direktorka mitrovačkog Doma zdravlja dr Miroslava Ševo.
Tom prilikom, prisutni su rekli nešto više o samoj epidemiološkoj situaciji u gradu i na teritoriji Srema, a bilo je reči i o uvođenju novih, vanrednih mera.
Prema rečima gradonačelnika Vladimira Sanadera, vanredna situacija je uvedena preventivno, a epidemiološka situaicija i dalje je pod kontrolom. Ipak, najveću opasnost po Sremsku Mitrovicu trenutno predstavlja blizina gradova koji su žarišta epidemije, poput Šapca i Beograda, kao i Novog Sada, u kom je situacija nešto bolja.
– Vanredna situacija i sve mere koje uvodimo su više preventivne, nego što su bile, u ovom momentu, preko potrebne. S obzirom da je, na primer, u Šapcu, uvedena vanredna situacija i da je ograničen rad ugostiteljskih objekata, očekuje se da će dosta tih ljudi, zbog blizine, dolaziti kod nas. Takođe, predložiću kolegama iz svih sremskih opština da i oni uvedu vanrednu situaciju i da uskladimo rad svih ugostiteljskih objekata – istakao je Sanader, osvrnuvši se na mere koje će tokom vanredne situacije biti na snazi.bolnica-movostirs-715x400
– Pored mera koje su već propisane od strane Vlade Republike Srbije, biće ograničen rad ugostiteljskih objekata i objekata koji organizuju igre na sreću, i oni će raditi od 6 do 23 časa. Zabranjeno je organizovanje svečanosti poput svadbi i rođendana, a broj lica koji mogu da borave u zatvorenom prostoru određivaće se spram površine prostora. U zatvorenom prostoru moći će da boravi jedno lice na četiri kvadratna metra, a vlasnici prostora moraće da objave dozvoljen broj lica. Na otvorenom će biti dozvoljeno maksimalno dva lica za jednim stolom, uz razdaljinu od dva metra. Primetili smo da nam pikovi dolaze uglavnom od određenih proslava, poput svadbi, kao i rada ugostiteljskih objekata koji rade u kasnim večernjim satima. Zatvara se i gradski bazen, a postoji i još mera koje se odnose na prevenciju i koje se već primenjuju. Sve druge navedene mere mogle su se primeniti samo uvođenjem vanredne situacije – izjavio je gradonačelnik Vladimir Sanader i dodao da će Gradska plaža i dalje raditi normalno, dok će Komunalna policija kontrolisati pridržavanje mere održavanja fizičke distance.
Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, prema rečima direktorke mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje, dr Nade Zec Petković, tokom proteklog vikenda testirano je 75 pacijenata, od kojih je 28 pozitivno na korona virus, na celoj teritoriji Sremskog okruga.
– Što se tiče Sremske Mitrovice, u subotu je bilo šest, a u nedelju tri pozitivna pacijenta, tako da situacija nije alarmantna. U ukupnom skoru, do danas smo imali 74 pozitivnih u Sremskoj Mitrovici, u Staroj Pazovi 22, u Rumi 44, u Inđiji 12, u Irigu 2, u Šidu 4 i u Pećincima 12. Što se tiče stope, ona, za 12. jul iznosi 5,44 lica na sto hiljada stanovnika za Sremski okrug, a za Sremsku Mitrovicu 7,5. To su podaci koji su stabilni i ne predstavljaju značajan epidemiološki problem – izjavila je dr Zec Petković.
Dr Miroslava Ševo, istakla je da u okviru Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici Kovid ambulanta radi svaki dan od 7 do 20 časova.
– Tu se javljaju pacijenti sa povišenom temperaturom i znacima respiratornih infekcija. Taj broj je svaki dan u porastu, a u pitanju su najviše mladi ljudi. Zato apelujemo na poštovanje svih preventivnih mera, poput pranja ruku, održavanja fizičke distance i nošenja maske – ističe dr Miroslava Ševo.
U mitrovačkoj Opštoj bolnici, prema podacima do danas se na lečenju od bolesti izazvane kovid virusom nalazi oko sto ljudi, od kojih je osam na respiratoru, a prema rečima dr Dragana Malobabića, radi se o ljudima koji su u proseku stariji od 63 godine.
– Opšta bolnica je, uz veliku pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, za sada u mogućnosti da isprati sve aktivnosti vezane za lečenje ovih ljudi. Trenutno raspolažemo sa 20 respiratora, koji su svi ispravni, a njih osam je u funkciji. Dodao bih još da Opšta bolnica nije u potpunosti prevedena u kovid status, tako da je jedan deo ostao za lečenje pacijenata koji nisu bolesni od kovid virusa. S tim u vezi, kadar i resursi bolnice su napregnuti u vleikoj meri. To, naravno, nije došlo do svog maksimuma, ali apelujemo na građane da i ne pokušavamo da dostignemo taj maksimum. U narednih deset do 15 dana, koliko očekujemo da će postojati veći procenat zaražavanja, potrebno je da smanjimo socijalne kontakte i podržavamo sve mere koje Grad donosi radi pravilnog suzbijanja ove infekcije – rekao je dr Malobabić i dodao da su pacijenti koji se nalaze na respiratorima došli u mitrovačku bolnicu iz svih sremskih opština.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: