• subota, 20. april 2024.
Udruženje žena “Moje selance” iz Čerevića
Projekti | Beočin
0 Komentara

Udruženje žena “Moje selance” iz Čerevića

20. jul 2020. godine

Čerević – Sa ciljem da pre svega unaprede društveni život žene na selu i afirmišu svoj Čerević, 9. aprila 2009. godine osnovano je udruženje žena pod nazivom „Moje selance“. Danas se ni jedna manifestacija ni bilo kakva aktivnost u ovom sremskom selu ne može zamisliti bez ovog društva, odnosno njegovih članica.

Moje selance” je pomoglo brojnim institucijama koje rade sa decom za šta su dobile velik broj priznanja i zahvalnica. Danas ovo Udruženje broji 35 članica, a predsednica im je Mara Petković. Žene u ovom Udruženju veoma aktivne i mogu da se pohvale da su samo posle dve godine od osnivanja za svoj rad dobile najveće opštinsko priznanje Oktobarsku nagradu.

Njihov rad ima često i humanitarni karakter, učestvuju na svim manifestacijama u opštini, ali i dalje gde god ih pozovu. Bili su i u Šidu, Rumi, Irigu i predstavile se sa svojim radovima, jer žene iz Čerevića vezu baš kao što se to nekada radilo. Takođe, prave i sve vrste starinskih kolača: štrudle, kiflice, sve po tradicionalnoj recepturi njihovih mama i baka. Po svojim štrikanim, ali i heklanim radovima poznate su u celoj Vojvodini.

Pod pokroviteljstvom opštine Beočin, a u organizaciji Mesne zajednice Čerević i Udruženja „Moje selance“ svake godine se u ovom selu održava tradicionalna manifestacija “Čerević u maju”. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije i kulturne baštine ovog kraja kako stari zanati ne bi pali u zaborav. Događaju prisustvuju gosti iz Morovića, Berkasova, Beočin sela, Rakovca, Brazilije, Banoštora i naravno Čerevića.

Cilj je da se ovom manifestacijom promovišu i neguju tradicija, kultura i običaji ovog kraja. Svake godine manifestacija opravda svoje postojanje velikom posećenošću i raznolikošću sadržaja, brojem učesnika programa, izlagača, ponudom proizvoda i brojem gostiju. Kao i uvek sve učesnike izlagače i goste za okrepljenje uz zvuke tamburaša čeka – pored vrućih krofni i kolača svih vrsta, i domaći pasulj.

Ove godine zbog epidemije korona virusom tradicionalna manifestacija u Čereviću nije održana.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: