• četvrtak, 18. april 2024.
Udruženje žena “Gorska ruža” Rakovac
Projekti | Beočin
0 Komentara

Udruženje žena “Gorska ruža” Rakovac

30. jul 2020. godine

Rakovac – Rakovačko udruženje žena „Gorska ruža“ osnovano je 2009. godine sa ciljem da afirmiše žensko stvaralaštvo, stare zanate i kulturnu tradiciju kraja u kojem žive. Jednom godišnje oni organizuju Festival hrane i vina pod nazivom „Al se nekad dobro jelo baš“, koji bi ove godine trebao biti održan 6. oktobra, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli. Na manifestaciji se predstavi oko 40 izlagača iz cele Vojvodine, raznovrsno žensko stvaralaštvo, vinski podrumi, tamburaški orkestri i folklori iz cele Vojvodine. Kuva se na licu mesta, peče se riba, pravi se paprikaš, sarma, mesi se 40 vrsta domaćih kolača…

Ipak, ono u čemu ove Rakovčanke nalaze stvarni smisao svog rada i druženja svih proteklih godine je humanitarni rad, što je na neki način njihova lična karta.

Kako kaže predsednica Tanja Ajeti, žene iz rakovačkog Udruženja uvek se odazivaju da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija, tako da su prethodnih godina pomagale crkvi, vrtiću, školama i pojednicima. Nosile su pomoć i na Kosovo, manastiru Gračanica, ali, kako kaže Tanja, najponosnije su na to što u Domu za mentalno obolela lica u Starom Lecu imaju štićenika kojeg redovno obilaze. Od kada su preuzeli skrb nad njim njegovo zdravstveno stanje se vidno pobošljalo, kao i odnos zdravstvenog osoblja prema njemu.

Poslednja u nizu akcija u koju su se uključile je prikupljanje sredstava za devojčicu Lanu iz Rakovca.

– Trudimo se i radimo iz srca i ja smatram da na najbolji način predstavljamo i Udruženje i našu opštinu iz koje dolazimo. Udruženje “Gorska ruža” broji svega desetak članica, od toga je samo polovina aktivno i svaka od nas ima svoje konkretno zaduženje. Iako članstvo nije veliko rezultati su ogromni kao da nas je stotinu, što se uvek može videti na našem štandu. Za svoj dosadašnji rad tokom proteklih godina dobijale smo brojna priznanja i nagrade, na šta smo veoma ponosne – kaže Tanja Ajeti, predsednica Udruženja žena “Gorska ruža” iz Rakovca.

Zanimljivo je da ovo udruženje nema svoje prostorije za rad, ali Tanja kaže da im to nije prepreka da se okupljaju i rade, najčešće kod nje u kući.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: