• utorak, 16. april 2024.
Planinari iz klenačke šume
Projekti | Ruma
0 Komentara

Planinari iz klenačke šume

14. novembar 2019. godine

Klenak – Nije uobičajeno da u jednom ravničarskom selu uspešno funkcioniše jedan planinarski klub. Pogotovo ne u Klenku, gde su sva očekivanja da je stanovništvo vezano za reku Savu, na čijim obalama leži i gde je crkveni toranj najviši vrh. Ali, planine ne ostavljaju ravnodušnim ni Sremce iz ravnice, jer ko se jednom uputi ka bilo kom planinskom vrhu, teško da može odoleti njihovim lepotama. A upravo u Klenku već dve i po godine postoji i funkcioniše Planinarsko sankaško društvo „Šumar“ Klenak. Broji oko 25 članova, ne samo iz Klenka, već i iz šireg okruženja, a samo ove godine sproveli su osam planinarskih akcija. Po nazivu su prvo planinarsko sankaško društvo, umesto skijaškog, kako je uobičajeno, rekao je Sava Ćetojević, predsednik PSD „Šumar“ Klenak.

-Po nazivu smo prvo sankaško društvo u Srbiji. U Sremu nemamo gde da se skijamo, već samo možemo da se sankamo. To ti je kao i u životu, lakše se čoveku nasankati, nego naskijati, kaže Sava Ćetojević.

22886152_135831103837996_9132742897717017553_n

Zvanično su se kao društvo osnovali u martu 2017.godine, a članova su ne samo iz Klenka, već i iz okolnih sela, Sremske Mitrovice,Šapca, a najviše sarađuju sa Planinarskim društvom „Cer“ iz Šapca. Simboličan je naziv „Šumar“, karakterističan za selo Klenak i klenačke šume, kao i Šumariju u kojoj radi i Sava i drugi članovi kluba. Danas imaju 23 odrasla člana i dvoje dece, jedno od tri i jedno od pet godina. Sprovode u proseku jednu akciju mesečno, do sada ove godine ih je bilo osam: Fruška gora- Ledinci 2019, Dan Sremuša u neštinu, Đavolja varoš-Rtanj 2019, Tršić-manastir Tronoša, rapublička akcija Povlen, Uvac-Sopotnica-Prijepolje-Višegrad, Republička akcija 45.susreti palićkih planinara, Kopaonik-2019. To su nezaboravni trenuci koje se trude da zabeleže i ovekoveče na fotografijama i snimcima. Sada im sledi godišnja skupština 22.decembra, kako bi sumirali utiske i analizirali ovu i napravili plan za narednu godinu.

74632519_558716981549404_8530620775814660096_n

Na početku ovo društvo nezvanično je imalo i prefiks „hedo“, jer su klenački planinari mnogo polagali na dobar zalogaj i uživanje u hrani posle napornih uspona. Danas su, kako kažu, malo ozbiljniji. Društvu su se priključili mladi ljudi, željni avanture i izazova, pa je kako vreme odmiče, ovo društvo sve ozbiljnije. Za sada se finansiraju samostalno, ali napominju da ih je u dva navrata podržala Opština Ruma, kako bi sproveli neke zahtevnije akcije. Zato se na svakom planinskom vrhu raširi zastava društva i rumske opštine.

-Kod nas je važno da volimo prirodu, da je uspeh na drugom mestu, posle ljubavi prema prirodi, planini, a poštuje se isključivo zakon grupe. Svi smo jednaki i važno nam je da promovišemo društvo, lepote Srbije i našu Opštinu Ruma, zaključuje Sava Ćetojević, predsednik PSD „Šumar“ Klenak.

Tako, tek kada se malo dublje zađe u život jednog sela, mogu se videti zanimljivi i neuobičajeni vidovi udruživanja. Toliko da se ne može reći da su sela pusta, već da mnogo toga zavisi od ideja i želje za angažovanjem u svojoj sredini.

S.Belotić

Projekat „Rumska sela- probudimo usnule seoske sokake“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: