• petak, 19. april 2024.
„Đeram“ oživljava selo i povezuje ljude
Kultura | Projekti | Vesti | Ruma
0 Komentara

„Đeram“ oživljava selo i povezuje ljude

22. septembar 2019. godine

Stejanovci, Voganj-Sela Voganj i Stejanovci početkom septembra bila su domaćini manifestacije “Čuvari tradicije – Đeram”. Reč je o folklornim susretima u kojima su domaćini bili KUD Voganj i KUD “Stevan Petrović Brile” Stejanovci, svako u svom Domu kulture. Đeram je u Vognju organizovan deveti put za redom, koliko i kulturno umetničko društvo postoji. Gosti su došli iz Vlasenice, Maglića i Pelagićeva, kao i veliki prijatelji i saputnici iz KUD Brile Stejanovci. Cilj je da se na ovim susretima mladi folkloraši upoznaju i svaki put odlaze i primaju goste iz različitih mesta, kako bi širili prijateljstva i saradnju. Tako su i gosti prvi put bili u Vognju.

69929362_383484642333935_8864478011185954816_n

-Program je trajao tokom čitavog popodneva, uključujući doček gostiju, defile, sam koncert i druženje u Domu kulture. Bilo je skoro 140 učesnika i svi smo nastupali u našem Domu kulture u Vognju. Renovirana sala Doma kulture nam mnogo znači i trenutno nam je velik nedostatak što nemamo svoje prostorije, već se okupljamo u seoskoj školi. Sala je osposobljena i u njoj moze da se nastupa i da se održavaju probe i ne moramo da se oslanjamo na vremenske prilike, s obzirom na to da u školi ne možemo da imamo nastupe. Nadamo se da ćemo imati svoj prostor u Domu, rekla je Branka Malbašić, nekadašnja predsednica KUD Voganj i aktivna članica društva.

Sada je sledeći problem pitanje grejanja u Domu, kako bi se na tom mestu mogao održati godišnji koncert uoči nove godine. Inače, KUD Voganj redovno održava programe i koncerte povodom velikih praznika, zatim godišnji koncert, tokom kojih se prikazuje šta je sve rađeno tokom sezone, kao i pomenuti festival “Čuvari tradicije -Đeram”.

KUD Voganj ima ukupno 40 članova, u šta su uključeni igrači i roditelji koji pomažu rad društva. Među njima su i prvi članovi koji su počeli sa radom još prilikom osnivanja pre devet godina, koji su danas na fakultetima, ali redovno dolaze i nastupaju. Ovakav vid okupljanja za jedno selo poput Vognja je jako bitan, govori Branka Malbašić.

-Ne možete da zamislite kakvo se prijateljstvo gradi među decom koja igraju i među onima koji nam dolaze u goste i kod kojih mi odlazimo. Deca imaju želju da nastupaju, da putuju i igraju u drugim mestima, da se upoznaju, druže i neguju ta prijateljstva. Još samo treba da animiramo naše meštane Vognja da nas više posećuju, da nam budu publika na ovakvim festivalima i podrška. Ipak, moramo priznati da publike ipak ima sve više. Ovim se mnogo čini za decu, jer ona u selu nemaju drugu aktivnost. Deca se ispomažu, stariji paze na mlađe, kasnije kada se sve završi, pomažu da se sve raspremi i zaista se deca tako socijalizuju i uče da brinu jedni o drugima. Sam folklor je dobar vid fizičke aktivnosti za decu, a pri tom uče da čuvaju tradiciju i neguju narodne običaje, dodaje Branka Malbašić.

A na početku nije bilo lako, govori Branka. Na samom početku na prvom nastupu, kada još nije bilo ni nošnje ni opreme, igralo se u belim majicama. Pomagale su komšije Stejanovčani iz KUD Brile, kao i opština Ruma. Korak po korak društvo je stalo na noge, a najveća saradnja je između KUD Voganj i KUD Brile iz Stejanovaca. Deca se druže među sobom, zajedno slave rođendane, idu zajedno u školu, a ovog avgusta zajedno su išli i u Nemačku u posetu bratskom gradu Berzenbriku.

70539561_387929695456445_6175612988200845312_n

Još jedan Đeram održan je u prvoj polovini septembra i u stejanovačkom Domu kulture.

-Ove godine smo trinaesti put organizovali manifestaciju u našem selu. KUD “Stevan Petrović Brile” se predstavio spletom igara iz Srema i igrama iz Vranja. Imali smo goste iz Bavaništa, Erdevika, Hrtkovaca, Vojke i Šimanovaca. Program je otvorio Saša radivojević, šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Opštine Ruma, koja je bila pokrovitelj naše manifestacije. Najvažnije od svega, što nam je i najdraže je to da je bilo mnogo publike i da su naši sugrađani prepoznali važnost našeg festivala i što su ga ispratili u velikom broju, rekla je Biljana Popović Jovanović, predsednica KUD Brile Stejanovci.

S.Belotić

 

 

Projekat „Rumska sela- probudimo usnule seoske sokake“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: