• petak, 19. april 2024.
ODRŽANO JOŠ JEDNO “KOLO SREMA”: DECENIJE KOJE OBAVEZUJU!
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

ODRŽANO JOŠ JEDNO “KOLO SREMA”: DECENIJE KOJE OBAVEZUJU!

16. jun 2019. godine

– Kada imate manifestaciju koja traje četiri decenije, onda ne možete da posumnjate u njen kvalitet, kao ni u posvećenost onih koji iza nje stoje. Mnogo truda i rada meštani Grgurevaca, njihova udruženja i pojedinci uložili su u “Kolo Srema” i upravo zahvaljujući tome, mi danas imamo privilegiju da uživmo u prelepom folkloru i umešnosti momaka i devojaka koji iz godine u godinu dolaze u Fruškogorje kako bi pokazali da tradicija nije izbledela i da generacije koje dolaze znaju da vrednuju ono što su im preci ostavili u nasleđe. Ovim rečima je zamenik načelnika mitrovačke Uprave za kulturu Zoran Miščević svečano otvorio još jedno “Kolo Srema”, koje je protekle subote održano u Grgurevcima.

– Lokalna samouprava je tu da pomogne i podrži, ali je na Grgurevčanima da očuvaju ovu zaista prelepu tradiciju. “Kolo Srema” je događaj koji obnavlja život ne samo u malenim Grgurevcima, već u čitavom Fruškogorju i pruža nadu da društveni i kulturni život u našim selima ima lepu budućnost, rekao je Miščević.

I zaista, činjenica da pred sobom imamo festival koji traje 40 godina zaista obavezuje, naročito ako u obzir uzmemo podatak da mladi svoja sela napuštaju ne samo zbog materijalnih razloga, već i zbog ukupnog lošeg stanja, dobrim delom uzrokovanog nedostatkom kvalitetnog kulturnog i društvenog života. Zbog toga je očuvanje “Kola Srema” obaveza ne samo Grgurevčana, već i lokalne samouprave koja upravo u ovoj svetkovini narodnog šarenila i mladosti može i mora da pronađe model i za druga uspavana i tek probuđena mitrovačka sela.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: