• petak, 19. april 2024.
Vinogradi prebogati tradicijom
Projekti | Inđija
0 Komentara

Vinogradi prebogati tradicijom

14. decembar 2017. godine

Očuvana tradicija i kultura Slovaka, specifična gastronomija, domaća vina iz slankamenačkih vinograda i ljubaznost domaćina predstavljaju nešto što ne treba propustiti

Piše: M. Balabanović

Poznat vinogradarski krajSlankamenački Vinogradi su najmanje naselje inđijske opštine koje broji nešto više od 250 stanovnika. Nastalo je krajem 19. veka na krajnjim istočnim obroncima Fruške gore, na padinama pobrđa Koševac. U leto 1770. godine, profesor srpske gimnazije u Novom Sadu, Jan Bon, okupio je oko hiljadu Slovaka iz bačkog i peštanskog okruga i doveo ih u Staru Pazovu. Na svom putu Slovaci su s tugom gledali Frušku goru, koja ih je podsećala na njihovu staru domovinu – Visoke Tatre. Iz tog razloga oni su krajem 19. veka na Fruškoj gori podizali vinograde i pored njih takozvane lagune za stanovanje a potom i omanje kućice. Postepeno je počelo trajno naseljavanje i tako je nastalo današnje naselje Slankamenački Vinogradi. Poreklo imena naselja vezano je za uzgoj vinove loze sorte Slankamenka, a ne za blizinu naselja Stari i Novi Slankamen, kako deluje.

Interesantna je istorijska priča o njegovom nastanku jer je ono prvobitno bilo vikend naselje vinogradara a vremenom je preraslo u stalno naselje. Naseljeno je stanovnicima slovačke nacionalnosti oko 90 posto čine Slovaci, koji svojom specifičnom kulturom, običajima, nošnjom, načinom života i folklorom privlače sve veći broj turista.

Sa Pudarskih danaOčuvana tradicija i kultura Slovaka, specifična gastronomija, domaća vina iz slankamenačkih vinograda i ljubaznost domaćina predstavljaju nešto što ne treba propustiti. Meštani Slankamenačkih Vinograda i danas nose tradicionalnu nošnju, zanimljivu i prepoznatljivu po svom bogatstvu boja i ručnom vezu.

Žensku nošnju karakterišu široke suknje sa mnogobrojnim žiponima prekrivene vezenim keceljama. Obavezni elementi nošnje su i maramame, vezene košulje, panćuške – pletene patikice smašnicom pojačene gumenim đonom, kapce -duge pletene čarape i prsluci. Neki delovi nošnje ostali su isti kao pre, a neki su malo modernizovani. Ranije su suknje bile znatno duže, skoro do članaka i nijedna žena ispod suknje nije imala manje od šest žipona, dok se danas nose samo dva ili tri.

Mušku nošnju čine pantalone i košulja izrađena od belog ručno rađenog platna, šešir i ručno pletena torbica u kojoj se nosio ručak.

Tradicionalna manifestacijaOsim nošnje, interesantni su i razni predmeti iz svakodnevnog života Slovaka, koji se mogu videti u posebnoj prostoriji iza seoske crkve, namenjenoj prezentaciji slovačke kulture i tradicije.

Manifestacija pod nazivom Pudarski dani, koja se održava svakog avgusta i koja okuplja veliki broj Slovaka ali i drugih posetilaca, prilika je za sve zainteresovane da bolje upoznaju specifičnu kulturu ovog naroda. Podsećamo, manifestacija „Pudarski dani“ se organizuje od  2004. godine i posvećena je onima koji su najviše vremena provodili u vinogradima i koji su „omogućili“ grožđu da postane vino, odnosno pudarima, čuvarima vinograda. „Pudarski dani“ na najlepši način prezentuju kulturu, pesmu i igru i evociraju uspomene na Slovake koji su pre 250 godina došli na ove prostore. Sama manifestacija svrstana je u red događaja od velikog značaja za opštinu Inđija sa tradicijom dužom od decenije.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: