• subota, 20. april 2024.
Lepotica na Zlatnom bregu
Projekti | Inđija
0 Komentara

Lepotica na Zlatnom bregu

10. novembar 2017. godine

Na spoljnom delu zapadnog zida vile ugrađen je reljefni fragment, na kome je prikaz žene sa detetom koja u desnoj ruci drži štap sa vinovom lozom i grozdom. Ovaj fragment, pronađen prilikom kopanja temelja, predstavlja ostatak rimske vile i svedoči da je ovaj prostor još u rimskom periodu služio odmoru pripadnika visoke klase

Po ugledu na evropske zamkovePiše: M.Balabanović

Inđijsko selo Čortanovci ima čime da se podiči, a među brojne kulturno-istorijske spomenike ubraja se i Vila Stanković koju je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji. Podignuta na prelepom mestu sa koga se pruža veličanstven pogled na Dunav, Banat i Bačku, vila kraljevskog namesnika dr Radenka Stankovića i danas predstavlja jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji. Izgrađena je početkom 20. veka po projektu čuvenog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana, u stilu srpskih srednjovekovnih zamkova, po ugledu na zamkove u Lombardiji. Vila dr Radenka Stankovića u Čortanovcima, sagrađena na šest terasa fruškogorske padine koja gleda na  Dunav, je lepota sama po sebi. Ovaj krajolik još u doba Rimljana prozvan je zbog prelepe prirode Zlatni breg. Na spoljnom delu zapadnog zida vile ugrađen je reljefni fragment, na kome je prikaz žene sa detetom koja u desnoj ruci drži štap sa vinovom lozom i grozdom. Ovaj fragment, pronađen prilikom kopanja temelja, predstavlja ostatak rimske vile i svedoči da je ovaj prostor još u rimskom periodu služio odmoru pripadnika visoke klase.

Sekspir festival oziveo viluVilu je okruživao prelep vrt i prostrano imanje, na kome je dr Stanković, u želji da obnovi izgubljene vrste vina i rakije, uzgajao vinovu lozu i razne vrste voća. Od pažljivo uzgajanog grožđa pravio je belo vino, koje je služeno na Belom Dvoru Karađorđevića. Posle II svetskog rata država oduzima Stankovićima imanje i dodeljuje ga na korišćenje Vladi Vojvodine koje ga i danas koristi. U funkciji je objekat vile, naknadno dograđeni bungalovi za smeštaj, bazen, teniski tereni i teren za mali fudbal.

Zahvaljujući dr Stankoviću, meštani Čortanovaca dobili su železničku stanicu, put i struju, zbog čega su ga veoma cenili, poštovali i voleli. Izgradnjom vile, dr Stanković nije samo stvorio prostor za sebe nego je i podario izuzetno mesto na kome se danas organizuju razna kulturna dešavanja. Među njima najpoznatiji je Šekspir festival koji se već četiri godine za redom organizuje u teatru pod vedrim nebom. Tako se za vilu Stanković čulo širom sveta, a brojni umetnici su preneli impresije o ovom velelepnom zdanju i selu na obali Dunava.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: