• petak, 19. april 2024.
Sremci pate od srca, umiru od raka
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Sremci pate od srca, umiru od raka

6. oktobar 2017. godine

Na prvom mestu bolesti sistema krvotoka, iza njih po broju oboljenja slede karcinomi, a na trećem mestu su endokrine bolesti. Kada je reč o bolestima od kojih najviše umire stanovništvo u Sremu, na prvom mestu su karcinomi pluća  – kaže dr Branka Malbašić, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica

Tekst: S. Mihajlović

Foto: M. Mileusnić

Ove godine Svetski dan srca obeležen je pod sloganom „Ojačajte svoje srce“ i usmeren je na prevenciju i kontrolu onih faktora rizika na koje svaka osoba može da utiče, te da na taj način smanji rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Др Бранка Малбашић, специјалиста социјалне медицине у Заводу за јавно здравље Сремска Митровица– Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova oboljevaju samo starije osobe, pripadnici muškog pola i ekonomski razvijeniji delovi stanovništva. Danas niko nije pošteđen od bolesti srca i krvnih sudova, bez obzira na to gde živi, kojeg je pola, uzrasta i socijalno ekonomskog statusa. Deca predstavljaju posebno rizičnu kategoriju, jer se te bolesti mogu javiti i pre rođenja, a rizik raste tokom detinjstva usvajenjem loših životnih navika. Faktori na koje ne možemo da utičemo su genetika, pol i godine, a oni faktori na koje možemo da utičemo su pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, pravilna ishrana i gojaznost. Analizom zdravstvenog stanja stanovnika Sremskog okruga došli smo do saznanja da Sremci najviše oboljevaju od bolesti sistema krvotoka. One su na prvom mestu sa 47 posto u 2016. godini, zatim slede tumori, odnosno karcinomi sa 21 posto, a na trećem  mestu sa 7,2 posto su oboljenja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, odnosno endokrine bolesti, među kojima je vodeći dijabetes melitus, mada se uočava i porast oboljenja štitaste žlezde – rekla dr Branka Malbašić, specijalista socijalne medicine na konferenciji za novinare koja je upriličena u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica povodom obeležavanja Svetskog dana srca.

Kada je reč o bolestima od kojih najviše umire stanovništvo u Sremu, na prvom mestu su bolesti sistema za disanje. Među tumorima prednjače karciomi pluća, slede tumori debelog creva, a na trećem mestu je karcionom dojke. Pozivi za preventivne preglede, a reč je o tri nacionalna skrininga: na karcinom debelog creva, grlić materice i skrining na karcinom dojke su smanjili smrtnost, tako da bi pacijenti uvek trebali da se odazivaju na te pozive – apeluju iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Prema njenim rečima, podaci dobijeni analizom stanovništva u Sremu pokazuju da je reč o izuzetno staroj populaciji, jer prema kriterijima Svetske zdravstvene organizacije indeks zrelosti stanovništva je 10 procenata, dok u Sremskom okrugu on iznosi skoro duplo – čak 18 procenata, a na teritoriji Grada Sremska Mitrovica 18,2 posto.

-Mi moramo da vodimo brigu o starim licima, da ih uključujemo u život naše zajednice, tako da ćemo pored brojnih drugih aktivnosti u sklopu obeležavanja 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, ovih dana posetiti Gerontološki centar u Rumi – rekla je dr Branka Malbašić.

Načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Grada Sremska Mitrovica Vojislav Mirnić, je dodao da je Savet za zdravlje Grada u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje izradio analizu zdravstvenog stanja stanovništva Grada Sremska Mitrovica, te da bi svi trebali redovno da se odazivaju preventivnim besplatnim pregledima koje organizuje lokalna samouprava, jer je to način da se uoče prvi simptomi koji mogu da ukažu na mnoge bolesti.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: