• četvrtak, 25. april 2024.
Platan iz 19. veka čeka zaštitu
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Platan iz 19. veka čeka zaštitu

19. jun 2017. godine

Milekić salaš kod Sremske Mitrovice bio je sredinom prošlog veka pozanat kao deo velikog sistema „Mitrosrema″. Kroz decenije, menjali su se vlasnici zemlje i druge imovine, a sva turbulentna vremena preživeo je samo platan zasađen sredinom 19. veka.

Mile Vrsajković, koji se na Milekić salašu bavi proizvodnjom gljiva, kaže da bi ovako retko drvo trebalo zaštititi.

– Koliko znam iz priča starijih, platan je zasađen oko 1840. godine, u svakom slučaju, sredinom 19. veka. Možda je to najstarije i najveće drvo u Sremu. Reč je o kanadskom platanu koji je veoma interesantno drvo zato što sa njega stalno otpadaju grane. Nekad se stekne utisak da se drvo suši, ali ono, u stvari, samo odbacuje grane – kaže Vrsajković i dodaje da je stari platan izuzetno vitalan.

Malobrojni stanovnici Milekić salaša čuvaju retko stablo od drvokradica i nadaju se da će stari platan dobiti zaštitu države.

 

Opširnije u štampanom izdanju „Sremskih novina” u sredu, 21. juna

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: