• subota, 20. april 2024.
Neguju buduće šampione
Sport | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Neguju buduće šampione

26. jun 2017. godine

U omladinskoj školi FK „Noćaj“ fudbal sa dečacima trenira i nekoliko devojčica koje su zaljubljene u najvažniju sporednu stvar na svetu

Piše: D.Tufegdžić („Sremske novine“, dodatak „Mačva“)

Prvi tim Fudbalskog kluba „Noćaj” iz istoimenog sela prolećni deo sezone završio je na čelu tabele Opštinske lige Grada Sremska Mitrovica i na taj način obezbedio plasman u viši rang takmičenja. Ovaj klub, ujedno je i jedini od 12 klubova koliko ih se takmiči u Opštinskoj ligi, koji ima mlađe kategorije, odnosno kadete i omladinsku školu fudbala koja nosi naziv „Grole”.

omladinciŠkola fudbala okuplja decu uzrasta od drugog do šestog razreda osnovne škole, dok su u timu kadeta deca uzrasta od sedmog razreda do 18 godina. Trenutno u timu kadeta postoji 18 registrovanih igrača što je za jedno selo kao što je Noćaj zaista lep podatak, dok u školi fudbala ima 12 igrača, što je takođe jako dobro.

– Rad sa mlađim kategorijama zamišljen je tako da se svima koji prođu prvo omladinsku školu, zatim i kadetsku ekipu da šansa da zaigraju za prvi tim, odnosno da fudbaleri iz škole pređu u kadete, a kadeti kada za to stasaju pređu u prvi tim, priča Nebojša Ognjenović, predsednik FK “Noćaj”.

Prema njegovim rečima u bližoj budućnosti iz tima kadeta tri igrača će preći u prvi tim, dok će kadeti dobiti pojačanje u vidu četiri igrača iz omladinske škole fudbala.

kadetiOve godine kadeti FK „Noćaj” su osvojili visoko treće mesto u Sremskoj ligi u kojoj učestvuje deset ekipa.

– U Sremskoj ligi pored nas Noćajaca takmiče se i timovi iz Martinaca, Kuzmina, Manđelosa, Divoša, Mačvanske Mitrovice, Salaša Noćajskog, Ravnja i Sremske Mitrovice, što znači da konkurencije ima i da smo ipak ostvarili lep uspeh i nadam se da ćemo ga ponoviti i naredne godine, kaže Ognjenović i dodaje da kadete trenutno trenira Goran Ognjenović, da omladinsku školu vodi Mladen Petrović, a i jednom i drugom pomažu Bogdanović i Božjaković.

Prvi čovek fudbalskog kluba u Noćaju objašnjava da je rad sa mlađim kategorijama izuzetno važan posmatrano sa više aspekata, od stvaranja dobrih igrača, preko zdravog načina života i okupljanja dece oko nečeg što je dobro, kao što je to sport, iz tog razloga škola fudbala „Grole”je potpuno besplatna, a otvorena je i za devojčice.

– Ono što je možda zanimljivo, jeste da u našoj omladinskoj školi fudbal sa dečacima trenira i nekoliko devojčica koje su zaljubljene u najvažniju sporednu stvar na svetu. Jedna od njih je čak i vrlo dobra fudbalerka, međutim malo ih je i vremenom su počele da izostaju sa treninga. Jedno vreme nas nekolicina imala je ideju i veliku želju da pokrenemo ženski fudbalski klub u Noćaju, međutim nije bilo dovoljno zainteresovanih devojčica da ta ideja zaživi, priča Ognjenović.

Što se tiče samog sastava, ekipa u kadetima svih 18 igrača su Noćajci, dok u omladinskoj školi treniraju i dva dečaka iz Radenkovića.

utakmica sagluscima plavi su  nocajci omladinciPlanovi za budućnost za sve tri kategorije su realni, ostvarljivi i ambiciozni onoliko koliko za to ima osnova.Omladinska škola nastaviće sa radom sa najmlađima, ulagaće se napori da se privuče još jedan broj dece,  promovisaće se fudbala. Kadetski tim za cilj ima ponovo vrh tabele, dok su ambicije prvog tima da opstanu u višem rangu takmičenja.

– Prvi tim je generalno mlad, baziramo se na isključivo domaće i kažem mlade igrače, što je da i jedan od razloga zašto smo u najnižem rangu takmičenja, ali neka i treba tako, neka se ti igrači prvo pokažu i dokažu, pa će i napredovati. Došlo je vreme kada klubovi sve manje imaju kadeta i omladinskih škola, kada je veliki broj igrača doveden sa strane što zahteva određena novčana sredstva, mi za tako nešto novca nemamo, a i vodimo se logikom da umesto što bi plaćali igračima sa strane možemo, kada već imamo toliko dečaka i momaka u selu, da od njih pravimo kvalitetne fudbalere, objašnjava Ognjenović.

On kaže da se „Noćaj” po pitanju rada sa mlađim kategorijam zaista izdvaja, jer kao tim koji se takmičio u najnižem rangu takmičenja nije imao tu obavezu da ima i kadetsku ekipu, a pogotovo ne omladinsku školu koju ni mnogi veći i jači klubovi nemaju.

“Obzirom na finansijsku situaciju takvu kakva jeste, a loša je i činjenicu da su svi klubovi mahom u problemima, jer pored opreme sva takmičenja iziskuju određena novčana sredstva za mnoge druge stvari, mi već evo pune tri godine radimo uspešno sa mlađim kategorijama i tek očekujem da će se pravi rezultati tog rada videti u budućnosti. To je čitav jedan proces koji zahteva vreme, ali mislim da će nam se isplatiti, rekao je za kraj Ognjenović.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: