• subota, 20. april 2024.
Umetnost oslikavanja tela – delo „živi“ jedan dan
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Umetnost oslikavanja tela – delo „živi“ jedan dan

3. maj 2017. godine

Jasna Knežević je diplomirani nutricionista kojoj je slikanje po telu, hobi, ljubav i izazov. Njena ekipa “Kiaki art” osvojila je treće mesto u Beogradu na ovogodišnjem Međunarodnom Bodiart Festivalu Srbija

Piše: S. Đaković

Foto: album Kiaki arta

jasna knežević sa modelom za bodiart takmčenje 2015U svet bodi arta uplovila je sasvim slučajno, pre četiri godine, kada je poželela da se prijavi za jedno takmičenje u šminkanju. Pošto joj kategorija klasičnog večernjeg i dnevnog šminkanja nije bila previše zanimljiva, jer je svakidašnja i već viđena, Mitrovčanka Jasna Knežević smelo se odlučila da odgovori na bodi art izazov na temu „Kosmos“. Realizujući taj koncept shvatila je da je slikanje po telu njena ljubav.

– Na tom takmičenju 2013. godine osvojila sam drugo mesto, a zatim je usledilo takmičenje na drugom po redu Bodiart Festivalu Srbije 2014. godine, gde osvajam drugo mesto u bodi art odgovoru na temu „Igre na sreću“, a potom i poslednji plasman 2017. godine, sa osvojenim trećim mestom ali na temu „Istorija umetnosti“ – priča nam Jasna Knežević iz Sremske Mitrovice. Povod za ovu priču o neobičnoj Mitrovčanki i njenom timu “Kiaki Art” upravo najnovija nagrada – treće mesto osvojeno u Beogradu na Bodiart festivalu Srbija 2017 na kome je ekipa sastavljena od mitrovačkih i pančevačkih umetnika u oslikavannju tela osvojio treće mesto. Ako se doda da je uspeh ostvaren u konkurenciji 14 učesnika iz više zemalja, da je priznanje stiglo od prestižnog međunarodnog žirija, onda  sve dobija još veći značaj.

Kada i kako je došlo do formiranja ekipe “Kiaki Art”, osvajača prestižnog trećeg mesta u Beogradu?

X-men Apocalypse premijera– Do formiranja tima „Kiaki Art“,  je došlo 2016. godine, kada sam u TC „Ušće“ radila bodi peint povodom premijere filma „ X – Men : Apokalipsa“, a tada sam radila šminku jednog od likova iz filma, „Mistik“. Model mi je bila performer iz Pančeva Sandra Vidović. Tokom rada, Sandra mi je pomenula da je njen otac, Miodrag Vidović, slikar, pa sam iz tog razloga odlučila da mu predložim mesto mog asistenta na budućim takmičenjima u bodi artu. Veoma je važno imati dobar tim, osobe na koje možeš da se osloniš. Pored njih dvoje u timu su moja sestra Milica Đukanović, koja se bavi izradom specijalnih efekata i kostima, kao i moj suprug Milan Knežević koji kroz svoj objektiv beleži važne trenutke kada naše delo postaje stvarno, do momenta dok se boje ne speru vodom. To je ključan momenat u ovoj umetnosti, jer naše delo živi jedan dan, a uz pomoć njegovog oka ostaje zabeleženo zauvek. Pored boja, veoma veliku ulogu igraju specijalni efekti i kostimi, koji su veoma važni za finalni izgled samog bodiarta, jer radu daju autentičnost i glamur.

Po profesiji ste diplomirani nutricionista, prethodno ste završili za kozmetičkog tehničara, a se bavite slikanjem tela. Kako ste  to spojili?

– Po profesiji sam diplomirani nutricionista, mada sam završila srednju Medicinsku školu „Draginja Nikšić“, u Sremskoj Mitrovici, kao kozmetički tehničar. Zapravo, u srednjoj školi otkrila svoju ljubav ka šminkanju. Ovim poslom se bavim uspešno deset godina.  Moj suprug je po profesiji policajac, ali uz pomoć mene i mojih angažovanja, otkrio je talenat i neizmernu ljubav prema fotografiji kao umetnosti, i nije isključeno da mu to postane osnovno zanimanje, jer vredno radi na polju fotografije.

bodyart takmicenje 2017Imate li hobi?

– Šminkanje je moje zanimanje, ljubav i hobi. Oslikavanjem tela, kao što sam već pomenula, bavim se protekle četiri godine.

Koliko je umetnost oslikavanja tela zanimljiva običnim ljudima?

– To jeste zanimljivo običnim ljudima, ali sve dok su u ulozi posmatrača. Obično se ovaj oblik umetnosti primenjuje u vidu animacije iscrtavanja dečijih lica na rođendanima i sličnim proslavama, u komercijalne svrhe, odnosno za potrebe reklamiranja, kao i za upotpunjavanje performansa drugih umetnika, npr. plesača i slično. Često sam oslikavala dečija lica za predstave pretvarajući ih u lavove, tigrove i druge deci zanimljive motive.

Kakvi su vam planovi

-Što se tiče budućih planova, trenutno je u toku takmičenje kozmetičke kompanije „Nyx“, pod nazivom „Nyh Face Awerds Serbia 2017“, gde sam prošla u drugi krug, a plan mi je naravno, prvo mesto i put u Los Anđeles . Takođe 20. maja tekuće godine, putujemo na bodyart takmičenje u Zagreb, gde ćemo ukoliko se plasiramo, dobiti šansu da učestvujemo na svetskom takmičenju u bodiartu u Austriji. Plan mi je da svoje znanje u make up industriji prenesem na mlađe generacije, a umetnost bodiarta približim našim sugrađanima – rekla je Jasna Knežević, nesvakidašnja umetnica u šminkanju iz  Sremske Mitrovice.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: