• sreda, 24. april 2024.
KARIJERE I RODITELJSTVO U PORODICI  GAVRILOVIĆ
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

KARIJERE I RODITELJSTVO U PORODICI GAVRILOVIĆ

17. novembar 2016. godine

Mitrovačka porodica Gavrilović nije prosečna srpska porodica, jer imaju troje dece, a roditeljstvo im nikada nije bilo prepreka za ostvarivanje uspeha, usavršavanje i  napredovanje u karijeri. Naprotiv, roditelji i njihova deca su uspešni u svim svojim aktivnostima

Piše: S. Đaković

Prosečna srpska porodica ima manje od tri člana jer se roditelji teško odlučuju da imaju i dvoje, a kamoli troje ili više dece. Među najčešćim razlozima za takvo stanje jesu materijalna situacija porodice, nerešeno pitanje zaposlenja i stanovanja kao i odgovorne obaveze koje roditeljstvo sa sobom donosi. Za  Dušanku i Aleksandra Gavrilovića iz Sremske Mitrovice te dileme ne važe, nisu ni važile kada su se odlučivali da prošire porodicu.  Gavrilovići su roditelji troje dece i uspešni su, svako na polju svog rada, a za mamom i tatom ne zaostaju deca, posebno ćerke koje osvajaju medalje u  sportu i priznanja u muziciranju.

Usklađivanje rada i roditeljstva nije nikakva posebna filozofija, niti nerešivo pitanje već ono što logično sleduje nakon odluke bilo kog roditelja da rodi svoje prvo, drugo ili treće dete… To je, prosto bi se moglo reći, nova organizacija života i rada porodice u novim uslovima i sa novim tempom života. Promene su u takvim slučajevima evidentne, ali kad čovek nešto hoće to i postigne.

O tome kako su Gavrilovići  uskladili svoj rad i roditeljstvo priča  Dušanka Gavrilović, magistar muzičke umetnosti, profesor u Muzičkoj školi “Petar Krančević” u Sremskoj Mitrovici. Dušankin suprug Aleksandar Gavrilović je profesor fizičkog vaspitanja i trener je u Plivačkom klubu Sremska Mitrovica. Oni imaju  13-godišnju Lanu, 10-godišnju Saru i trogodišnjeg Savu.

Osim što je profesorka muzike, Dušanka je osnovala i vodi Muzičko zabavište „Pikolo”, trči maraton, bavi se plivanjem sa mužem i decom. Kaže da su joj se sve velike stvari u životu dogodile kada je bila trudna ili kad je rodila decu. A što se posla tiče, dobro se organizuje i sve postigne.

Dusanka Gavrilovic– Počela sam da  radim sa 21. godinom života, kada sam bila na drugoj godini fakulteta. Zaposlila sam se u Muzičkoj školi gde i sada radim. Za vreme moje tri trudnoće vezane su zanimljive slučajnosti. Diplomirala sam kada sam bila trudna sa ćerkom Lanom, otvorila sam „Pikolo” kada sam bila trudna sa drugom ćerkom Sarom, a kada sam  bila trudna sa sinom Savom magistrirala sam – iskreno priča Dušanka.

Dušanka i Aleksandar potiču iz porodica sa po dvoje dece,  ali je ona još kao dete maštala da ima više dece. O ljudima koji kažu da ne mogu imati više dece, jer ne mogu da usklade  karijeru sa roditeljstvom ona kaže da nisu odabrali pravi izgovor za takvo opredeljenje.

– Sve se može uskladiti. Mi živimo u muzičko – sportskoj porodici, igrom srećnih okolnosti oboje se bavimo poslovima u koje mogu da se uključe deca. Baveći se sportom ili muzikom, mi možemo da provedem više vremena zajedno sa decom i oni sa nama. Kad suprug i ja trčimo maraton, imamo priliku da provedemo više vremena zajedno – smatra Dušanka.

Sportski turizam je divna stvar, koju Gavrilovići koriste kada god mogu, putuju sami ili sa decom, zajedno su i uživaju.  Ipak, u svemu ovome im veliku pomoć daju dve bake, pogotovo baka Jelica, Aleksandrova mama. Ona sa sinom i snahom  živi u istom dvorištu, tu je  kad zatreba da ih dočeka  ili isprati, da decu dočeka kada dođu iz škole ili sa treninga. Tako različite  školske smene, radno vreme ili termini treninga, ovim roditeljima ne predstavljaju problem.

– Ujutro smo svi zajedno, baka nas dočekuje i ispraća, bez nje nje bih mogla da postignem sve što postižem – priznaje otvoreno Dušanka.

на маратонуJoš kao đak i student, ona je shvatila  da čovek može  uraditi sve što poželi samo ako hoće. Najbitnija je podrška unutar porodice da bi se to postiglo. Uvek sebi kaže: „mogu“, i kada vidi da je uradila nešto što je mislila da je teško postići, njen motiv je  veći i veći. Tako uči i decu koja pun tempo života svojih roditelja prihvataju normalno.

Tokom dana svako ima svoj raspored, ali se zna  ko šta radi i gde je. Za TV nemaju vremena, ali informacije imaju preko interneta.  Dan prepun aktivnosti im je višegodišnja dinamika kojom žive.  Dušanka radi dva posla,  radni dan duže  traje, ali svoje poslove voli i ne doživljava ih kao obaveze. Tako je i sa Aleksandrom. On i svoju decu usmerava na sportske aktivnosti i ima uspeha. Ćerka Lana trenira plivanje i triatlon,  u tom sportu je prvakinja Srbije i ima više od 200 medalja. Mlađa Sara trenira plivanje i kajak, svira klavir i osvaja nagrade u zemlji i inostranstvu, a takvim putem krenuće i najmlađi član porodice, sin Sava.

– Deca su nas  podmladili, oni su naša radost i spremno prihvataju način života kojim se kod nas živi  – poručuje Dušanka Gavrilović.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: