• petak, 29. mart 2024.
KUZMIN: PRVO LICENCIRANjE ROMANOVSKIH OVACA
Reportaža | Poljoprivreda
0 Komentara

KUZMIN: PRVO LICENCIRANjE ROMANOVSKIH OVACA

9. jul 2015. godine

Osnovan Centar za ovčarstvo i Romanovsku ovcu

Govoreći o razlozima zbog kojih je do stvaranja Centra za ovčarstvo u Kuzminu došlo Slaviša Njegić, koji uživa i veliki ugled u Rusiji, a posebno u Jaroslavskoj oblasti odakle „carska“ ovca i potiče, istakao je potrebu da se domaće ovčarstvo, ne samo zanovi, nego i unapredi ukrštanjem domaći rasa sa romanovskom

Romanov tim Srbija (Slaviša Njegić prvi sa leve strane)

Romanov tim Srbija (Slaviša Njegić prvi sa leve strane)

Nedavno su u Kuzminu, na farmi Slaviše Njegića selekcionari Agrotima iz Sremske Mitrovice na čelu sa Boškom Jovićem, a uz učešče stručnjaka iz Departmana sa stočarstvo, Instituta za stočarstvo i regionalne odgajivačke organizacije, kao i veterinrski organizacija i prisustvo mladih entuzijasta i pastira, obavili prvo licenciranje ruske romanovske rase ovaca u Srbiji. Kako se radi o rasi koju karakterišu visoka plodnost, ranostasnost i velika vitalnost jagnjadi, ova ovca je u zemlji svog porekla, kao i u zemljama u koje je tokom istorije stigla dobila i „carski“ epitet. Veoma je otporna na bolesti, niske temperature i ekstremnije paragenetske faktore.
Godišnje romanovska ovca na svet obično donese između pet i deset jagnjadi u dva jagnjenja zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svetu. Rekord je 11 živorođenih jagnjadi u jednom leglu, a njeno uključivanje u domaće, primitivne rase, u značajnoj meri popraviće njihove odlike i stvoriti uslov za razvoj srpskog ovčarstva koje je, kako je bilo reči u Kuzminu, u drastičnom opadanju i pored sve većeg interesovanja za jagnjeće i ovčije meso, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svetu.
Licenciranje i degustacija veoma ukusnog mesa Romanovske ovce, bila je ujedno i prilika da se domaćoj javnosti predstavi i „Romanov tim Srbija“, kojeg uz uglednog pastira, vlasnika Farmi romanovski ovaca „Njegić“ iz Dvorova (Bijeljina), i u godinama za nama najboljeg privrednika Republike Srpske Slavišu Njegića, čine još Tatjana Veldkamp Šimičević, fizijatar iz Koluta pored Sombora, Vladan Krasavac, naš poznati reprezentativac u rukometu i magistar agronomije, Duško Tišma iz Dalja, koji trenutno spada u grupu najuglednijih Romanov pastira Evropske unije, te mladi akademski obrazovani pastiri, Vladimir Dobrašinović iz Lelića pored Valjeva, Nikola Šikić iz Kragijevca, kao i mnogi dugi.
– Svi ovnovi koji su na farmi u Kuzminu, rođeni su na našoj farmi u Dvorovima i potomci su najelitniji grla rase kojoj pripadaju. U Sremu su odgajani i uvedeni u priplod a tu su dobili i prvo potomstvo. Svaki od ovnova nam je, da se poslužim rečima dobre prijateljice Tatjane, posebno „mio i drag“. Svaki ima svoje ime, neki imaju izraženiju konstituciju, „divlji“ libido i temperament, više-manje grive, ali svima im je zajedničko to da pripadaju najplodnijoj rasi ovaca na svetu, te da plodnost dominantno prenose na potomstvo, kao i sve ostale osobine rase koju čine ovu ovcu jedinstvenom. Ovo je samo jedan deo rezultata nešeg višedecenijskog rada u ovčarstvu, pa i sa Romanovskom rasom ovaca. Njihova „krv“ sakupljana je širom sveta, pa se krvne linije razlikuju i po fenotipu. U toplijim delovima Ruske Federacije, u kojoj je ova rasa nastala, karakteriše ih „rubin boja“, za razliku od severniji krajeva gde je dominantna crna. Prema Aziji, Kazahstanu, „carska“ ima jače i runo, dok, recimo, češke krvne linije imaju duže repove i jaču, konjastiju konstituciju, ali i to je rezultat selekcije na veći prirast i mesnatost, objašnjava nam Slaviša Njegić.
Romanovske ovceGovoreći o razlozima zbog kojih je došlo do stvaranja ovakvog Centra u Kuzminu Njegić, koji inače uživa i veliki ugled i u Rusiji, a posebno u Jaroslavskoj oblasti odakle „carska“ ovca i potiče, ističe potrebu da se domaće ovčarstvo ne samo zanovi, nego i unapredi ukrštanjem rasa.
– Radio sam čitav niz studija koje su pokazale da u Srbiji, a posebno u njenim istočnim delovima i u Vojvodini imate prazna sela sa kompletnom infrastrukturom. Smatram da bi uključivanje romanovske ovce u domaće ovčarstvo fond mogao da se obnovi i pojača za veoma kratko vreme, vratiti mlade ljude selu, pa i negovanju neki drugi vrednosti. Ovca je životinja koja se lako prilagođava na različite uslove, ali sa druge strane zahteva dosta veštine, iskustva, znanja, vremena i naravno strpljenja. Upravo otuda naš Tim i Centar biće na usluzi svakom ko bude hteo savet ili neku drugu vrstu pomoći. Kuzmin je kroz istoriju bio tačka u kojoj su se ukrštali mnogi putevi, pa je i danas tako. Blizu je Hrvatska kao članica Evropske unije u kojoj imamo jednog uglednog Tišmu, tu je i Republika Srpska gde nam je matična farma, a blizina autoputa omogućava odličnu komunikaciju sa ostatkom Srbije i sveta, objašnjava Njegić i dodaje da će „Romanov tim Srbija“ na farmi u Kuzminu pored promocija rase održavati i edukativne skupove i internacionalne izložbe od kojih se prva može očekivati još ove jeseni. – Pozvaćemo sve naše pastire, kao i one koji to žele postati, iz Srema, Srbije i regiona, da se upoanaju sa romanovskom ovcom i mogućnostima koje pruža savremeni pristup ovčarstvu. Za jesen spremamo i još neka dodatna iznenađenja kada je romanov rasa u pitanju. Romanovska ovca je preko Srema definitivno ušla u Srbiju i zvanično od ove godine postoji kao priznata rasa po oba Odgajivačka programa i ostvaruje subvencije što je za početnike u ovčarstvu veliki stimulans, a siguran siguran sam da će u vremenu koje je pred nama upravo zahvaljujući toj činjenici, srpsko ovčarstvo doživeti potpuni preporod, te da će ljudi iz struke uspeti da nam obezbede odgovarajuću rodoslovnu dokumentaciju koja će prati naše ovce prilikom izvoza u druge zemlje, pa i u matičnu zemlju porekla, gde vlada veliki interes za našim stadima.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: