• subota, 20. april 2024.
Osvećenje manastira Svetog Vasilija Ostroškog
Vesti
0 Komentara

Osvećenje manastira Svetog Vasilija Ostroškog

12. maj 2014. godine

LiturgijaManđelos: Svetom arhijereskoj liturgijom koju je uz sasluženje sveštenstva Eparhije Sremske služio Njegovo preosveštenstvo Vladika Sremski G. G. Vasilije i osvećenjem crkve i konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog, u Manđelosu je, uz prisustvo velikog broja vernika proslavljen dan jednog od najvećih i najuglednijih srpskih svetitelja, Svetog Vasilija Ostroškog, u čiju je slavu i čast manastir u Manđelosu i sagrađen.

Izgradnja ovog, za sada jedinog drvenog manastira na Svetoj Fruškoj Gori, počela je 2010. godine kada su osvećeni temelji. U toku protekle četiri godine, manastirska crkva je u potpunosti uređena, oslikana, uređeni su konaci, kao i prostor oko manastirskog kompleksa.

Kako je u svom obraćanju vernicima istakao Vladika Sremski, veliku podršku ovom poduhvatu dali su Ministarstvo vera Republike Srbije, resorni pokrajinski organi, kao i veliki broj vernika među kojima prednjače ktitori Milan Milanković iz Perta iz Australije, koji je ovom prilikom dobio i orden Svetog Save, kuma slave Stana Kojić, koja je odlikovana ordenom Majke Angeline, Slaviša Đorić iz Manđelosa, Snežana Jović iz Bijeljine, kao i Dušan Vrekić iz Manđelosa, koji su dobili Gramate. Posebnu zahvalnost Vladika Sremski uputio je manđeloškom protojereju Miroslavu Josimoviću koji je unapređen u čin protojereja stavrofora.

Unutrasnjost crkceStarešina jedinog fruškogorskog manastira posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom biće otac Vasilije.
– Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac koji zajedno sa Svetim Savom, Svetim Simeonom Mirotočivim, Svetom Majkom Angelinom, Svetim Maksimom i drugim srpskim svetiteljima moli Boga za svoj srpski narod, dobio je ovde na Vranjašu, na izvoru vode žive, svetinju u čast i slavu svoju i čast slavu Božiju, a na ponos nama i generacijama koje za nama dolaze.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: