• petak, 29. mart 2024.
Spomenik u čast magarca
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Spomenik u čast magarca

28. april 2014. godine

DSC_6517Zasavica – Protekle subote, na Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ održan je tradicionalni „Dan magarica“. Ova, peta po redu manifestacija u čast životinje koja je, kako je istakao upravnik SRP „Zasavica“ Slobodan Simić, vekovima unazad pratila i pomagala sremske i mačvanske paore i tako dala nemerljiv doprinos razvoju života i kulture na ovom prostoru, kao i prethodnih godina protekla je u znaku dobre tamburaške pesme, igre, dobre rakije, vina i još boljeg magarećeg, kao i paprikaša od mangulice kojeg su mnogobrojnim gostima spremali vešti zasavički kuvari.

Kako i priliči jednoj ovakvoj manifestaciji, organizovano je i takmičenje u kuvanju paprikaša, a za sve zaljubljenike u staro oružje, ove godine je upriličena i radionica lukova i strela.

Međutim, najsvetlija tačka ovogodišnjeg „Dana magarica“ nisu bili ni veseli gosti, paprikaši i tamburaši, pa čak ni deca koja su se nestrpljivo tiskala da zajašu ukrašene magarce, već jedinstveni spomenik Magarcu kojeg je za ovu priliku od pruća izradio akademski vajar Vladimir Tović.

Pored autora, spomenik su otkrili Slobodan Simić i prof. dr Jordan Aleksić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: