• subota, 20. april 2024.
Odbrana temelja Starog dvorca
Vesti | Beočin
0 Komentara

Odbrana temelja Starog dvorca

1. novembar 2012. godine

Radovi na potoku kod Starog dvorca

Beočin – Pre desetak dana, uz samu letnju prostoriju Starog (Špicerovog) dvorca, započeli su radovi na regulaciji Kozarskog potoka, koji odavno podlokava temelje od države zaštićenog kulturnog dobra. Potok koji prolazi ovim delom Špicer bašte do te mere je ugrozio građevinu, podignutu pre više od jednog veka, da je to očigledno svakom ko se nađe u njenoj blizini. Odavno zapušten od ljudi i prepušten zubu vremena, beočinski dvorac je posebno ugrožen delovanjem potoka, koji je godinama menjao svoj prvobitni vodotok. Time je, dodatno, u neposrednu opasnost od urušavanja doveo nekada prelepu zadužbinu prvobitnih vlasnika fabrike cementa.

Javno preduzeće “Građevinsko zemljište i putna privreda” načinilo je projekat za sanaciju 75 metara potoka, koji obuhvata i deo korita koje prolazi pored Starog dvorca. Za početak radova, preko opštinskog budžeta je izdvojena suma od tri miliona dinara.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: