Kada razmišljate da smanjite vreme koje provodite u kuhinji, možda pomislite da to podrazumeva kupovinu gotovih jela i obrađenih namirnica. To ne mora da bude tako. Obroke možete pripremati u kuhinji tako da oni i dalje budu zdravi, a da vreme provedeno u kuhinji svedete na minimum. Evo nekoliko saveta za brzo kuvanje koji će vam uštedeti vreme potrebno za pripremu zdravih obroka za vas i vašu porodicu.
Koristite prethodno kuvano meso
U prodavnicama često možete kupiti pečenicu od govedine ili ćuretine, i jedno i drugo meso je posno. Pileća i ćureća prsa bez kožice ili celo pile – dostupno je u svim supermarketima. Uklonite kožu, a zatim meso iseckajte po potrebi za recept.
Možete da kupite kuvane škampe u delu supermarketa za smrznutu ribu.
Neka vam glavno jelo bude salata
Salata kao glavno jelo je savršena letnja večera – hladna, lagana i brzo se sprema. Zelena salata je osnovni sastojak i sa njom je lako: stavite listove zelene salate ili spanaća u činiju, zatim ubacite i ostale sastojke i promešate. Kao dodatke možete koristiti manje mastan sir, piletinu sa roštilja, paradajz, šargarepu, suve brusnice, orahe, kockice tosta itd.
Napravite vegetarijanski obrok
Jedan od načina da uštedite vreme potrebno za pripremu mesa jeste da ga preskočite. U neka od vegetarijanskih predjela spadaju i pasulj i burito sir, predjelo sa jajima, vegetarijanski sendvič koji sadrži sir i neko prženo povrće, kao i vegeterijanska pljeskavica kojoj je potrebno 4 minuta prženja u tiganju.
Zagrejte smrznuto predjelo
U mnogim supermarketima možete naći smrznuta predjela raznih ukusa. Postoje čak i predjela dobrog ukusa koja sadrže malo masti, kao što su na primer riba ili drugo posno meso.