• sreda, 24. april 2024.
Pri­va­ti­za­ci­je na ta­pe­tu
Crna hronika
0 Komentara

Pri­va­ti­za­ci­je na ta­pe­tu

1. jun 2011. godine

Sremska Mitrovica – U pr­va če­ti­ri me­se­ca, na te­ri­to­ri­ji Sre­ma re­gi­stro­va­na su 1.103 kri­vič­na de­la, ili 168 kri­vič­nih de­la ma­nje ne­go u istom pro­šlo­go­di­šnjem pe­ri­o­du. U od­no­su na pro­šlu go­di­nu, na istom ni­vou je broj iz­vr­še­nih kra­đa, raz­boj­nič­kih kra­đa, raz­boj­ni­štva i iz­nu­da, dok je po­već­na broj te­ških kra­đa i na­si­lja u po­ro­di­ci.

Po­li­ci­ja sta­nje bez­bed­no­sti oce­nju­je kao iz­u­zet­no po­volj­no.

Zoran Smajić

– Sta­nje jav­ne bez­bed­no­sti u Sre­mu je iz­u­zet­no po­volj­no. Ka­da to ka­žem, mi­slim na sta­ti­stič­ke po­dat­ke i stvar­no sta­nje na te­re­nu, ali to ne zna­či da su ak­tiv­no­sti po­li­ci­je bi­le ma­nje u ovom pe­ri­o­du. Na­pro­tiv, ak­tiv­no­sti po­li­ci­je su po svim li­ni­ja­ma ra­da bi­le iz­u­zet­no in­ten­ziv­ne, ka­ko na pod­ruč­ju ove po­li­cij­ske upra­ve, ta­ko i na pod­ruč­ju okol­nih po­li­cij­skih upra­va gde smo če­sto sla­li is­po­moć – ka­že na­čel­nik Po­li­cij­ske upra­ve Srem­ska Mi­tro­vi­ca, glav­ni po­li­cij­ski sa­vet­nik Zo­ran Sma­jić.

No­vi­na­ri­ma je na pres kon­fe­ren­ci­ji u Po­li­cij­skoj upra­vi sa­op­šte­no i da je  u pro­te­klom pe­ri­o­du po­li­ci­ja po­seb­no ana­li­zi­ra­la i is­tra­ži­va­la pri­ku­plja­nje se­kun­dard­nih si­ro­vi­na, nji­hov ot­kup jer se nji­ho­vo pri­ba­vlja­nje naj­če­šće vr­ši iz­vr­še­njem kri­vič­nih de­la. Pre­vas­hdo­no je reč o kra­đa­ma sa obje­ka­ta elek­tro­di­stri­bu­ci­je, že­le­zni­ce, spo­me­ni­ka s gro­blja i slič­no.

– Iz­vr­še­njem ovih kri­vič­nih de­la ne na­sta­je sa­mo ma­te­ri­jal­na šte­ta, ne­go i iz­u­zet­no ve­li­ka opa­snost, ka­ko po ži­vot i zdra­vlje li­ca ko­ja kra­du, ta­ko i opa­snost po ži­vot i zdra­vlje gra­đa­na, po­seb­no ka­da se kra­đe vr­še na objek­ti­ma elek­tro­di­stri­bu­ci­je i že­le­zni­ce. Kra­đa­ma se u di­rekt­nu opa­snost do­vo­di funk­ci­o­ni­sa­nje ovih obje­ka­ta, si­ste­ma že­le­znič­kog sa­o­bra­ća­ja i di­stri­bu­ci­je elek­trič­ne ener­gi­je – na­vo­di Sma­jić.

Pr­vi čo­vek srem­ske po­li­ci­je sa­op­štio je da po­li­ci­ja pri­vo­di kra­ju rad na pred­me­ti­ma ko­ji tre­ba da do­ve­du do ot­kri­va­nja zlo­u­po­tre­ba u pri­va­ti­za­ci­ji srem­skih pred­u­ze­ća sa ve­li­kom ma­te­ri­jal­nom šte­tom.

U obla­sti jav­nog re­da i mi­ra re­gi­stro­va­no je 353 pre­kra­ša­ja, a in­ten­ziv­ne ak­tiv­no­sti po­li­ci­je bi­le su i na obez­be­đe­nju dr­žav­ni­ka i di­plo­ma­ta ko­ji su bi­li u po­se­ti ili u tran­zi­tu kroz ovo pod­ruč­je, kao i na obez­be­đe­nju čak  745 jav­nih sku­po­va u Sre­mu.

Uprav­ni po­slo­vi su ta­ko­đe ima­li po­ja­ča­nu ak­tiv­nost pa je pri­mlje­no 15.052 zah­te­va za iz­ra­du bi­o­me­trij­skih lič­nih kar­ti i 11.247 zah­te­va za izr­du pa­so­ša.

– Sve što Po­li­cij­ska upra­va u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci mo­že da uči­ni za gra­đa­ne, mi i či­ni­mo. Ali, mo­ra se zna­ti či­nje­ni­ca da uprav­ni po­stu­pak ko­ji se tom pri­li­kom vr­ši, bi­lo da je reč o re­gi­stra­ci­ji vo­zi­la ili ne­čem slič­nom, za­vr­ša­va se u ne­kim dru­gim usta­no­va­ma ili dr­žav­nim or­ga­ni­ma, a ne sa­mo u po­li­cij­skoj upra­vi. Zna­či, ono što je do nas, ura­di­mo sve da gra­đa­ni sa što ma­nje pro­ble­ma re­še svo­ja sta­tu­sna pi­ta­nja. Me­đu­tim, ne­do­sta­tak ta­bli­ca, ka­šnje­nje pri­li­kom iz­da­va­nja do­zvo­la i dru­gih do­ku­men­ta, ni­je u nad­le­žno­sti ove po­li­cij­ske upra­ve i to mo­ra­mo pre­ne­ti gra­đa­ni­ma. Nji­ma to mo­žda ni­je ute­šno, ali tre­ba da zna­ju da kri­vi­ca ni­je na na­ma – nvo­di Sma­jić.

Zna­čaj­ne ak­tiv­no­sti bi­le su ve­za­ne i za dr­žav­nu gra­ni­cu, po­seb­no pre­ma Re­pu­bli­ci Hr­vat­skoj. U po­sled­njih ne­ko­li­ko me­se­ci zna­ča­jan je pri­ti­sak na ovu gra­nič­nu li­ni­ju pre­ma Hr­vat­skoj, po­seb­no što se ti­če ile­gal­nih pre­la­za­ka gra­ni­ce i re­ad­mi­si­je. Pre­se­če­na su če­ti­ri ka­na­la kri­jum­ča­re­nja lju­di, a zbog ne­do­zvo­lje­nog pre­la­ska dr­žav­ne gra­ni­ce pod­ne­te su 202 pri­ja­ve. Pro­tiv stra­nih dr­ža­vlja­na, po raz­nom osno­vu, pod­ne­to je 19 kri­vič­nih i 295 pre­kr­šaj­nih pri­ja­va.

Nebojša Čergić

Jed­na od te­ma kon­fe­ren­ci­je za no­vi­na­re bi­lo je i ak­tu­el­no sta­nje bez­bed­no­sti so­a­bra­ća­ja. Po re­či­ma, sa­mo­stal­nog po­li­cij­skog in­spek­to­ra Ne­boj­še Čer­gi­ća, ko­man­di­ra sa­o­bra­ćaj­ne po­li­cij­ske is­po­sta­ve za auto­put, pro­ble­ma­ti­ka od­vi­ja­nja i bez­bed­no­sti sa­o­bra­ća­ja se od­vi­ja u to­me što kroz ovo pod­ruč­je pro­la­ze dva auto­pu­ta i ve­o­ma fre­kvent­ni i op­te­re­će­ni dr­žav­ni pu­te­vi pr­vog i dru­gog re­da. To zah­te­va i mak­si­mal­no an­ga­žo­va­nje sa­o­bra­ćaj­ne po­li­ci­je u ope­ra­tiv­noj kon­tro­li sa­o­bra­ća­ja.

– Po­sled­njih ne­ko­li­ko ne­zgo­da sa po­gi­nu­lim li­ci­ma ne pred­sta­vlja­ju ten­den­ci­ju po­gor­ša­nja bez­bed­no­sti sa­o­bra­ća­ja u Sre­mu. U pr­va če­ti­ri me­se­ca ove go­di­ne bi­lo je pet po­gi­nu­lih li­ca, a on­da to­kom po­lo­vi­ne ma­ja me­se­ca ove go­di­ne ima­li smo šest po­gi­nu­lih li­ca. Ovo je si­gur­no ve­li­ki broj po­gi­nu­lih u sa­o­bra­ća­ju i mi te­ži­mo da se sma­nji broj po­gi­nu­lih – na­vo­di Čer­gić i iz­no­si po­da­tak da je u pr­va če­ti­ri me­se­ca 2009. go­di­ne u sa­o­bra­ćaj­nim ne­zgo­da­ma bi­lo čak 23 po­gi­nu­lih li­ca. Ove go­di­ne do sa­da 11 po­gi­nu­lih i sva­ka­ko je pri­me­na no­vog Za­ko­na o bez­bed­no­sti sa­o­bra­ća­ja zna­čaj­no uti­ca­la da do­đe do po­bolj­ša­nja bez­bed­no­sti sa­o­bra­ća­ja. To go­vo­ri i po­da­tak da je to­kom 2009. go­di­ne bi­lo 31 po­gi­nu­lih u sa­o­bra­ćaj­nim ne­zgo­da­ma, za pr­vih pet me­se­ci pro­šle go­di­ne bi­lo je če­ti­ri po­gi­nu­le oso­be i ta­da su me­di­ji mno­go to­ga ura­di­li na pro­mo­vi­sa­nju no­vog za­ko­na što je do­pri­ne­lo i ve­ćoj bez­bed­no­sti sa­o­bra­ćaj.

– Mi smo iden­ti­fi­ko­va­li naj­če­šće uzro­ke na­stan­ka sa­o­bra­ćaj­nih ne­zgo­da a to su vo­žnja ne­pro­pi­snom i ne­pri­la­go­đe­nom br­zi­nom, upra­vlja­nje vo­zi­lom pod dej­stvom al­ko­ho­la, ne­u­stu­pa­nje pr­ven­stva pro­la­za i  pro­la­zak vo­zi­lom na cr­ve­no sve­tlo na se­ma­fo­ru. Mi će­mo na­sta­vi­ti mak­si­mal­nu kon­tro­lu sa­o­bra­ća­ja sa svim ure­đa­ji­ma ko­je ima­mo za do­ku­men­to­va­nje za po­stu­pak pred pre­kr­šaj­nim su­do­vi­ma – ka­že Čer­gić i do­da­je da će se kon­tro­li­sa­ti sve ka­te­go­ri­je uče­sni­ka u sa­o­bra­ća­ju, od vo­za­ča mo­tor­nih vo­zi­la i dvo­toč­ka­ša, do vo­za­ča trak­to­ra, bi­ci­kli­sta i pe­ša­ka.

Ž.Ne­go­va­no­vić

J.Zur­ko­vić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: