Na Siciliji, koja je nekada imala velike probleme sa snabdevanjem pijaćom vodom, u ustajalu pijaću vodu stavljale su se kriške svežeg limuna kako bi se poboljšao njen ukus. Ljudi su iz iskustva znali da limun dezinfikuje vodu, a moderna nauka je to i potvrdila. Limun je odličan dodatak jelima, a nezamislivo je jesti ribu bez par kapi limunovog soka. Dodatak je mnogim poslasticama, alkoholnim i bezalkoholnim pićima, a njegova aroma prija i u čaju. Još mnogo pre razvoja moderne farmakologije, kada se nije znalo za vitamine, limun se koristio kao lek. Limunsko ulje koristi se u prehrambenoj industriji, ali i za izradu parfema, kao i u industriji sredstava za čišćenje i deterdženata.
Evo par saveta za šta sve limun može da posluži i kako ga možete upotrebljavati:
• Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga seći ceo limun. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscedite limuna koliko vam treba. Kako limun ostaje ceo, možete ga upotrebiti i posle nekoliko nedelja.
• Iz limuna ćete izvući više soka ako ga na trenutak pre ceđenja potopite u vrelu vodu.
• Umesto da koristite sirće za razne salate poslužite se sveže iseceđnim sokom limuna. Salata će tako biti i ukusnija i mnogo zdravija.
• Limun uklanja i neprijatne mirise. Ako ste, recimo, čistili ribu, zapazićete da ni posle detaljnog pranja ruku sapunom nećete uspeti da otklonite miris ribe. Istrljajte kriškom limuna ruke, a zatim operete mlakom vodom, osušite i miris će nestati.
• Ovako možete ukloniti i razne druge neprijatne mirise iz posuđa ili frižidera. Jednostavno istrljajte polovinom limuna i osušite.
I na kraju, ima li šta lepše nego osvežiti se limunadom u vrelim letnjim danima i tako, unoseći vitamine u organizam, povratiti energiju.
I.Z.a