Ži­veo ži­vot glu­mač­ki kralj

<p style="text-align: right;"> </p> <p style="text-align: left;">Ni­ka­da ni­sam in­ter­vju­i­sao Pe­tra Kra­lja za “Srem­ske no­vi­ne”. I to baš ja, ov­da­šnji žur­na­li­sta i te­ški “za­vi­snik” od be­le­že­nja ži­vot­nih pri­ča zna­me­ni­tih lič­no­sti srem­skog pod­ne­blja, u

Na­gra­da Mi­trov­čan­ki Sla­đa­ni Mi­len­ko­vić

<strong> Požega  - </strong>Knji­žev­ne no­vi­ne „Svi­tak“ i Na­rod­na bi­bli­o­te­ka iz Po­že­ge, ras­pi­sa­li su kon­kurs za knji­žev­nu na­gra­du „Ha­dži Dra­gan“, ko­ja je usta­no­vlje­na 2008. go­di­ne, za ci­klus od pet pe­sa­ma na slo­bod­nu

Mo­za­i­ci­ma se vra­ća sta­ri sjaj 

U no­vem­bru po­či­nju  kon­zer­va­tor­ski ra­do­vi na mo­za­i­ci­ma Car­ske pa­la­te Sir­mi­ju­ma, na po­vr­ši­ni od 350  kva­drat­nih me­ta­ra. Naj­ve­ći deo ovih mo­za­i­ka se i sa­da na­la­zi u pa­la­ti, ali po­kri­ven pe­skom. Ma­nji

Srem­ci ni­su za­o­sta­ja­li

Pr­vi pe­ri­od or­ga­ni­zo­va­nog hor­skog pe­va­nja po­či­nje for­mi­ra­njem, pr­vog u Sr­ba, Srp­skog cr­kve­nog pe­vač­kog dru­štva u Pan­če­vu 1838. go­di­ne ko­je je, po­tom, de­ce­ni­ja­ma bi­lo ras­plod­nik ka­ko mu­zič­ke kul­tu­re, ta­ko i pa­tri­ot­skih

Živeo život glumački kralj

, donesu na svet u Zagrebu, 4. aprila 1941, dakle, samo dva dana pre početka rata u staroj Jugoslaviji. Majka je sa jednogodišnjim sinčićem, već naredne godine pobegla u Rumu, kod

San i ja­va o ro­bo­tu pri­ja­te­lju

Pro­fe­sor­ka ro­bo­ti­ke, ne­u­ro­lo­gi­je i pe­di­ja­tri­je, osni­vač i di­rek­tor­ka Cen­tra za ro­bo­tič­ka is­tra­ži­va­nja i vi­ši za­me­nik de­ka­na Vi­ter­bi ško­le za in­že­njer­stvo Uni­ver­zi­te­ta Ju­žne Ka­li­for­ni­je u Los An­đe­le­su, dr Ma­ja J. Ma­ta­rić

Iz­lo­žba „Ve­ne­re Sir­mi­ju­ma“

<p style="text-align: left;"> U pe­ri­o­du od 25. no­vem­bra do kra­ja ja­nu­a­ra sle­de­će go­di­ne u Mu­ze­ju Sre­ma će bi­ti pre­zen­to­van pro­je­kat - iz­lo­žba u vi­du am­bi­jen­tal­ne in­sta­la­ci­je, pod na­zi­vom Ve­ne­re Sir­mi­ju­ma. Pro­je­kat

Mo­gu li caj­ke bi­ti čed­ne?

Po­sle uspe­šnog iz­vo­đe­nja, 2010, u re­vi­jal­nom de­lu pro­gra­ma Ste­ri­ji­nog po­zor­ja, na "da­ska­ma" be­o­grad­skog Na­rod­nog po­zo­ri­šta i dru­gih do­ma­ćih te­a­ta­ra, ko­mad Caj­ka­ča, dvo­je mi­tro­vač­kih auto­ra, bi­će pre­mi­jer­no pri­ka­zan i u Srem­skoj