• subota, 20. april 2024.
Petar Stefanjuk – Vođen notama, korača sigurno svojim putem
Kultura | Reportaža | Sremska Mitrovica | Zabava
0 Komentara

Petar Stefanjuk – Vođen notama, korača sigurno svojim putem

22. februar 2021. godine

Čuješ kako kiša tiho pada” naziv je pesme koja se na Jutjubu pojavila poslednjeg dana prošle godine, a čiji je autor mladi muzičar iz Šašinaca Petar Stefanjuk. Ovo je njegova druga autorska pesma, a muzikom je počeo da se bavi još od svoje dvanaeste godine, kada je odlučio da nauči da svira gitaru. U šestom razredu, u školi u Šašincima gde je i rođen, krenuo je na časove gitare, a nakon toga počeo je da uči da svira i tamburicu.

-Moji roditelji su prepoznali talentat koji posedujem i podržali su ogroman entuzijazam koji sam za muziku imao još i tada, kao dvanaestogodišnjak. Zbog toga su kupili šest-sedam tamburaških instrumenata i okupili ekipu naših prijatelja sa sličnim interesovanjima, tako da smo svi zajedno krenuli na časove tambure. U to vreme smo oformili i tamburaški sastav koji vredno radi sve ove godine pod imenom “Da ne umre tambura”. U trećem razredu srednje upisao sam nižu Muzičku školu u Sremskoj Mitrovici, odsek solo pevanja u klasi profesorke Aleksandre Padrov, gde sam imao obavezan instrument klavir, tako da pored toga što sam vokalni solista, umem da sviram i više instrumenata. Poslednjih nekoliko godina iskoračio sam iz tamburaške muzike i posvetio se autorskom radu, a bogato muzičko iskustvo koje sam stekao prethodnih godina ugradio sam u svoje nove pesme. Prvi demo album sam napravio pre pet godina u studiju Nataše Sekulić, a prvi spot sa kojim sam se prošle godine predstavio publici bio je za pesmu “Ti, ja i gitara”. Na samom kraju 2020. godine svetlost dana ugledao je i spot za moju drugu autorsku pesmu “Čuješ kako kiša tiho pada” čiji su kadrovi snimani u Muzeju Srema i na pešačkom mostu – priča o svom radu Petar Stefanjuk iz Šašinaca.

Petar Stefanjuk u studiju Obe autorske pesme urađene su u pop žanru za kojeg Petar kaže da ga je slušao još od detinjstva. Neki od muzičkih idola su mu Željko Joksimović, Zdravko Čolić, “Garavi sokokak”, Željko Samardžić, Đorđe Balašević…Ističe da muzičar ako želi da bude zaista muzičar, a ne muzikant, mora da poznaje brojne žanrove i da se dobro snalazi u njima. Tekstovi i muzika koju piše su njegov kreativni izraz i želi da u tome traje još dugo. Trenutno sprema novu pesmu koju bi publici predstavio krajem leta, a ovaj žanr u kome je sada kaže da neće menjati.

-Mora da ostane neki pečat u svemu tome što radim kako bih se izdvojio od drugih, jer ako svaštarim širim profil ljudi koji bi me slušali, a to onda nije ono po čemu želim da ostanem upamćen. Mislim da je čoveku važno što ranije da pronađe svoj put i da ga hrabro sledi kako bi što bolje ugazio tu stazu. Muzika je ono što me ispunjava i čime ću se sasvim sigurno baviti i u budućnosti. Kažu da “ako volite to što radite, nikada neće ići na posao” i to je upravo muzika za mene. Ljubav mi je nepresušna inspiracija za sve pesme, mada se mnogi tekstovi dese sami od sebe, u nekom neočekivanom trenutku, a onda nakon toga lagano stvaram i muziku– kaže Petar.

Ekipa sa snimanja pesmeOvaj talentovani muzičar ističe da se u životu i radu drži devize “Ljubav pokreće svet” i smatra da se ograničenja ne nalaze u okruženju, nego u čoveku. Upravo zato je na pravljenju spota uspeo da sakupi veliku ekipu umetnika i kreativaca, a među njima su bili Dušan Gagić, Budimir Petrović, Srđan Petrović, Nataša Sekulić, Zlatko Sakulski, Stefan Tajbl i brojni drugi koji su pomogli da spot dobije svoju krajnju verziju, a na čemu im je beskrajno zahvalan.

Inače, Petar je po struci nastavnik razredne nastave i radi u područnom odeljenju pećinačke škole u Donjem Tovarniku. Kaže da su muzika i škola idealan spoj i da se pedagogija u muzici i muzika u pedagogiji konstantno prepliću i dodaje:

-Stalno govorim svojim đacima da je obrazovanje važno da bi sutra mogli da razmišljaju svojom glavom, a ne samo da slede neke puke informacije. Takođe mislim da je pored formalnog, veoma bitno i neformalno obrazovanje, koje nastupa posle završene škole. Važno je da se čovek neprekidno edukuje, usavršava i da radi na sebi, a to je upravo ono što ja stalno radim u muzici. Jer, naše školovanje ne prestaje kada dobijemo diplomu, nego treba da nastavimo da razvijamo svoj pogled na svet, da razvijamo svoju kreativnost, pošto je to proces koji nikada ne prestaje.

Link za pesmu: https://www.youtube.com/watch?v=VsBlY6TifAE

Tamburaški orkestar

Tamburaški orkestar Da ne umre tambura Već punih 15 godina Petar Stefanjuk je vokalni solista u tamburaškom okrestru “Da ne umre tambura” gde takođe svira i tamburicu. To je specifičan tamburaški orkestar, koji ne samo da ima posebno ime, već se ističe i po mnogo čemu drugom. Naime, članovi ovog orkestra imaju sposobnost potpune transformacije iz tradicionalnog tamburaškog orkestra u moderan bend koji je spreman da izvede najrazličitije žanrove muzike, od narodnih do najvećih pop-rok hitova. Takođe su jedan od retkih tamburaških sastava koji u ekipi imaju jednu damu, čime ruše predrasude da tamburaši moraju da budu muškarci.

(foto B. Mihajlović i Dušan Gagić)

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: