• subota, 20. april 2024.
U školi “Nikola Tesla” tri dualna obrazovna profila
Projekti
0 Komentara

U školi “Nikola Tesla” tri dualna obrazovna profila

1. decembar 2020. godine

Piše: Sanja Mihajlović

Sremska Mitrovica – Na početku projekta reforme srednjeg stručnog obrazovanja u sistem dualnog obrazovanja bilo je uključeno svega osam škola, sa upisanih 140 učenika u tri zanatska profila bravar – zavarivač, električar i industrijski mehaničar, a podršku obrazovnim institucijama u njihovom školovanju je pružilo 25 kompanija. U međuvremenu je uvedeno još tri obrazovna profila – mehaničar motornih vozila, modni krojač i elektromonter mreža i postrojenja.

Danas je u sistem dualnog obrazovanja u Srbiji uključeno 600 kompanija i više od 4.500 učenika, koji se školuju u nekom od 33 obrazovna profila. Preko 65 odsto onih koji su do sada položili završni ispit u profilima modernizovanim uz podršku projekta, zaposlilo se već u prvih šest meseci po završetku školovanja, većina u kompanijama u kojima su tokom srednje škole učili kroz rad.

Prema istraživanjima, u našoj zemlji za upis dualnih obrazovnih profila vlada veliko interesovanje. U poslednjem upisu u srednje škole na svako mesto prijavilo se najmanje dvostruko više kandidata, a u nekim školama i po pet kandidata.

Jedna od škola u kojoj ovakav vid obrazovanja postoji već pet godina je Srednja tehnička škola „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici.

Prema rečima direktora te škole Milisava Daničića, škola je na samom početku morala da ispuni veći broj kriterijuma pre nego što je konkurisala za sistem dualnog obrazovanja.

Direktor Milisav DaničićNa prvom mestu morao sam da razgovaram sa velikim brojem firmi, kompanija i preduzeća i da napravim analizu o tome koliko je njima uopšte potrebno obrazovnog profila kojeg mi školujemo, a na samom početku to je bio smer bravar zavarivač. U početku je Ministarstvo prosvete dalo samo tri obrazovna profila, bravar zavarivač, industrijski mehaničar i električar. Mi smo se odlučili da obrazujemo bravare zavarivače, jer su oni najviše traženi na tržištu rada, pre svega zbog Brodogradilišta, ali i drugih firmi sa kojima imamo saradnju – kaže Milisav Daničić, direktor Srednje tehničke škole “Nikola Tesla” Sremska Mitrovica i dodaje da je u realizaciji projekta, pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao glavnog implementacionog partnera, uspostavljena saradnja i sa Privrednom komorom Srbije i drugim institucijama i organizacijama koje rade na uvođenju dualnog obrazovanja u Srbiji, a najviše je razvoju celog sistema doprineo nemački GIZ.

Za mlade koji su pred izborom budućeg zanimanja, ovakav vid obrazovanja postao je jedan od perspektivnih opcija, a zadovoljne su i kompanije koje omogućavanjem učenja kroz rad u svojim proizvodnim pogonima dobijaju kvalifikovan kadar profilisan u skladu sa njihovim potrebama.

U prilog tome svedoči i podatak da je sve više poslodavaca spremno da se uključi u projekat i podrži škole u realizaciji modela dualnog obrazovanja.

Direktor sa ucenicima-Mi stalno pratimo tržište rada i u kontaktu smo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, od njih dobijamo podatke o potrebama za kadrovima koje školujemo. Sada ćemo upisivati šestu generaciju bravara zavarivača, ali to sigurno neće trajati unedogled, jer se na tržištu rada javljaju potrebe i za drugim obrazovnim profilima. Zbog toga smo mi pre dve godine upisali još dva profila po dualnom sistemu, a to je mehaničar motornih vozila i operater mašinske obrade, svako odeljenje ima po 15 učenika, što znači da sada imamo ukupno tri obrazovna profila po dualnom sistemu obrazovanja, odnosno ukupno 60 učenika i oni se svi upišu u prvom upisnom roku – kaže direktor Milisav Daničić.

Projekat „Dualno obrazovanje-od zamisli do ostvarenja sna“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: