• četvrtak, 25. april 2024.
Stiže pomoć za ugostitelje
Sremska Mitrovica
0 Komentara

Stiže pomoć za ugostitelje

9. novembar 2020. godine

Tokom čitavog trajanja pandemije korona virusa, privreda u Srbiji, posebno u oblasti uslužnih delatnosti, pretrpela je veliku štetu. Pored različitih vidova pomoći od strane Vlade Republike Srbije, privrednike nisu zaboravile ni lokalne samouprave, a, među njima, ni Grad Sremska Mitrovica.

S tim u vezi, zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić, istakao je da će mitrovačka lokalna samouprava u budžetu za narednu godinu, predvideti i pomoć lokalnoj privredi.

DSCF0001– Sad, kada se sprema i planira budžet Grada za narednu godinu, moram napomenuti da će značajan deo budžetskih sredstava biti usmeren na oporavak svih onih subjekata koji su bili ugroženi i pogođeni svim merama i ograničenjima, koja su bila na snazi i tokom vanrednog stanja, i tokom trenutne vanredne situacije u Gradu Sremska Mitrovica. Jedan od sektora koji su pretrpeli najveći udarac svakako je ugostiteljski sektor. S toga će Grad Sremska Mitrovica implementirati niz tehničkih i ekonomskih mera u cilju oporavka ovih subjekata. Pre svega, planira se jednokratna finansijska pomoć svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Grada, u zavisnosti od njihove veličine, kategorije, obima poslovanja i drugih kriterijuma. Ova mera, odnosi se i na sale za proslave, koje su možda pretrpele i najveći gubitak, jer tokom čitave godine nisu mogle normalno da posluju i obavljaju svoju delatnost. Takođe, svi ugostiteljski objekti, počevši od 1. aprila naredne godine, biće oslobođeni plaćanja zakupa za zauzimanje javnih površina za postavljanje letnjih i zimskih bašta. To će im obezbediti značajne uštede u poslovanju, a, takođe, subvencionisaće im se i opremanje zimskih bašta. Svi oni ugostitelji koji u sklopu svojih objekata žele da postave zimsku baštu, od lokalne samouprave dobiće sredstva za izgradnju, opremanje i adaptaciju ovakvih prostora, ukoliko ispunjavaju propisane uslove – rekao je Petar Samardžić, dodavši da mitrovačke male privrednike čekaju i određene olakšice po pitanju kredita.

– Takođe, planira se subvencionisanje kamata na kratkoročne kredite za sve preduzetnike i male privrednike, koji se bave i proizvodnom i uslužnom i ugostiteljskom delatnošću. Ovu subvenciju, mogu da koriste i smeštajni objekti. Tu meru smo uspešno realizovali ove godine, a planiramo da je ponovimo i tokom sledeće – kaže Samardžić.

Pored pomenutog, planira se i distribucija dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme svim ugostiteljskim objektima, što će se odvijati u kontinuitetu. Lokalna samouprava, tako, poziva ugostitelje da poštuju propisane mere, jer, kako ističe Samardžić, grad ih neće zaboraviti. Takođe, apeluje se i na sve građane da poštuju sve propisane i preporučene mere.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: