• petak, 19. april 2024.
Udruženje žena “Veliko srce” iz Suseka
Projekti | Beočin
0 Komentara

Udruženje žena “Veliko srce” iz Suseka

19. oktobar 2020. godine

Članice Udruženja žena “Veliko srce” iz Suseka učestvovale su u humanitarnoj akciji pod nazivom “Karneval za Lanin prvi korak”, na kojoj su uspešno prodale sve kolače i donirale tri slike sa likovne kolonije koja je održana u njihovom selu. Ovu akciju organizovalo je Udruženje hranitelja, usvojitelja i roditelja “Radosnica” iz Beočina, a pozivu se odazvao veliki broj udruženja, slikara, proizvođači vina, hrane, delikatesa i rukotvorina. U programu, na platou ispred Doma kulture, učestvovali su brojni izvođači: deca Beočina, tamburaši i pesnici KUD “Brile”, profesionalni animatori, glumci, Tribal bend, glumci iz serije “Državni posao”

Inače, Udruženje “Veliko srce” osnovale su ga agilne žene slikovitog podunavskog sremskog sela Suseka koje se ušuškalo u podnožju Fruške gore i obale Dunava. Potrebe ovog sela su ogromne a mogućnosti zaista male. Dosta je ljudi dovedeno na rub siromaštva zbog socijalnih nevolja, a da od kukanja nema vajde prve su shvatile žene ovoga mesta. Njihovo udruženje poslednjih godina krenulo je hrabro da bar nešto pomogne. i postalo poznato ne samo kroz promociju ručnih radova i starih zanata, nego i po svom humanitarnom radu.

– Našle smo se pri ruci, školi, crkvi, i drugima, kojima je bila potrebna pomoć. Sve je to bilo daleko od potreba koje su u velikom raskoraku sa mogućnostima, a pomoći osim sporadične “Velikom srcu” niodkuda. Trudimo se da spojimo etno i moderno, da zainteresujemo mlade za ručni rad, za pripremanje jela i kolača po bakinom receptu, da ožive neke od starih zanata i da stvorimo uslove za nova zanimanja i seoski turizam – kaže predsednica Bojana Apić.

Ona dodaje i da je Udruženje proširilo svoje aktivnosti i na edukativni rad sa decom, sa ciljem očuvanja narodne tradicije i izrade ručnih radova. Tako su u Osnovnoj školi “Jovan Popović” u Suseku, članice Udruženja održale edukativnu radionicu u kojoj su zainteresovani učenici mogli da se upoznaju sa tradicijom izrade ručnih radova na ovim prostorima, kao i da sami nauče kako se veze.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: