• petak, 19. april 2024.
Izgradnja novog vrtića u završnoj fazi
Projekti | Inđija
0 Komentara

Izgradnja novog vrtića u završnoj fazi

8. oktobar 2020. godine

Građevinski radovi na novom vrtiću uskoro gotovi, a onda sledi unutrašnje opremanje i sređivanje dvorišta. Nijedno dete neće biti na listi čekanja, a roditelji će moći nesmetano da rade jer će im deca biti na sigurnom, kažu nadležni

Piše: G.Majstorović

Obilazak radov na izgradnji vrtica 1Aktuelno rukovodstvo opštine Inđija, kako u prethodnom mandatu, tako i u novom, nastavlja kontinuirano da ulaže u obrazovanje, da svaka škola inđijske opštine „bude jednaka školi u Nemačkoj, Norveškoj, to je naš cilj, a kad imate cilj, sigurno će te ga i ostvariti“, rekao je predsednik inđijske opštine 09.septembra prilikom obilaska radova na izgradnji novog vrtića u Inđiji koji će biti gotov za oko mesec dana. Dakle, završiće se izgradnja, a onda sledi unutrašnje opremanje i sređivanje dvorišta.

Ulaganja u obrazovno-vaspitni proces i podrška porodici u ovoj sremskoj opštini kreće od najmlađih kako bi roditelji nesmetano mogli da rade, traže zapolsenje ili menjaju posao za šta u inđijskoj opštini postoji širok spektar mogućnosti. S stvaranjem uslova za što više mogućnosti u pronalaženju posla za oba roditelja, kapaciteti Predškolske ustanove „Boško Buha“ u Inđiji postali su nedovoljni za sve mališane koji bi trebali da budu smešteni u vrtić tako da u poslednje vreme i pored proširenja postojećih kapaciteta, dosta dece ostaje na listi čekanja, preko dve stotine. Kako se to ne bi događalo, lokalna samouprava je proletos, i ako u otežanim uslovima zbog epidemiološke situacije u zemlji, pristupila izgradnji novog vrtića u Inđiji na lokaciji kod hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Objekat, površine od 1150 kvadrata moćiće da primi oko tri stotine mališana i što je najvažnije za svu decu biće besplatan i neće više biti listi čekanja, kažu nadležni.

Građevinski radovi na izgradnji novog vrtića su u završnoj fazi i njih je 09.septembra sa saradnicima obišao predsednik opštine Inđija Vladimir Gak koji je tom prilikom istakao da je zadovoljan kako gradnja napreduje.

Obilazak radova na izgradnji vrtica 2– Ono što je najvažnije, rešićemo problem broj jedan u Inđiji kada pričamo o podršci porodici i, generalno o brizi o deci zato što neće postojati ni jedno dete koje neće biti upisano u vrtić. Sva deca će se upisati i kako smo čuli od izvođača radova, najkasnije za mesec dana će objekat biti gotov-, rekao je predsednik Gak i dodao da će se s njegovim stavljanjem u funkciju rešiti primarni problem svake porodice kako bi roditelji bez razmišljanja mogli da rade i da ne brinu ko će da im čuva dete.

Inače, lokalna samouprava opštine Inđija iz godine u godinu sve više sredstava izdvaja za vaspitno obrazovni ciklus koji kreće od najmlađih do akademaca. – Ciklus ide upravo od toga doba kada pričamo o vrtiću, pa nastavljamo kroz osnovno školovanje gde podstičemo dobro učenje i nagrade koje ostvaruju učenici, pa imamo srednješkolsko obrazovanje i naravno na kraju imamo stipendije i pomoć koju pružamo našim najboljim studentima, što ćete retko gde naći u čitavoj Srbiji. Nakon toga ide završen fakultet i dolazimo do kadrovskih stanova za visoko obrazovane kadrove – objasnio je predsednik Gak i naglasio da sem novog vrtića, svake godine od kad su preuzeli odgovornost za opštinu Inđija, postoji rekonstrukcija škola i na kraju dolazi se do toga što je najteže rešiti za svaku porodicu i za svakog mladog čoveka, a to je stambeno pitanje.

Obilazak radova na izgradnji vrtica– Da zna da je siguran, da njegova opština brine o njemu i da računa opština na svakog visoko-obrazovanog kadra, što ne znači da se nepoštuje bilo koje drugo zanimanje, ali visoko obrazovani kadrovi su ono što drži i što podiže jednu opštinu da ide napred, što prosto trasira put da opština bude još bolja, još uspešnija i mi taj ciklus završavamo s kadrovskim stanovima i tek onda mogu da kažem da smo taj ciklus zaokružili i da smo definitivno, svi zadovoljni – kazao je Gak, dodavši da je ove godine za škole u opštinskom budžetu bilo planirano više od 50 miliona dinara, ali  da zbog epidemiološke situacije neće moći da se isprati sve što je planirano. Međutim, svaka škola je imala određene radove, one za koje su one procenile da  su im najznačajniji i u tom pravcu će se i nastaviti.

Unutrasnjost vrticaJelena Kresoja, direktor PU „Boško Buha“ je istakla da je novi  vrtić namenjen za smeštaj dece u 10 vaspitnih grupa, a u zavisnosti koje će se grupe formirati, broj dece će se kretati od 250 do 300. Dodala je, da na listi čekanja ima najviše dece jaslenog uzrasta, te da će se na nivou ustanove u inđijskoj opštini povećati obuhvat dece jaslenog uzrasta.

– Kao prvo, pomenula bih veliki značaj realizacije ovog projekta za Predškolsku ustanovu u pogledu obavljanja osnovne delatnosti ove ustanove, a to je briga, smeštaj dece, vaspitanje i obrazovanje dece predškolskog uzrasta. Time ćemo biti u korak sa s razvoojem Strategije obrazovanja na nivou Republike Srbije, a to je da obezbedimo dostupnost svakom detetu predškolsko vaspitanje i obrazovanje i kvalitetne programe, različite oblike rada i inovacije kako bi se svako dete moglo razvijati u skladu sa svojim kapacitetom i razvojnim mogućnostima-  naglasila je  Jelena Kresoja i dodala da je to izuzetno važno, jer ipak, koliko god da je dete u krugu porodice i porodica jeste osnov za vaspitanje i obrazovanje svakog deteta, ali kroz stručnu osposobljenost vaspitača, stručnih saradnika i rukovodstva ustanove, dete će moći ipak da se razvija u punom kapacitetu.

Projekat „Obrazovanje u službi privrede-škole za 21. vek“ sufinansiran je sredstvima budžeta Opštine Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: