• subota, 20. april 2024.
„Strunarenje“ – ambiciozni pojekat Srpske čitaonice
Projekti | Irig
0 Komentara

„Strunarenje“ – ambiciozni pojekat Srpske čitaonice

22. septembar 2020. godine

 
Irig-U Srpskoj čitaonici u Irigu, kao partneru Fondacije Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture, najavljuju pomeranje određenih aktivnosti za 2022.godinu, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Iako je cela naredna godina trebalo da bude u znaku mnogobrojnih projekata na ovu temu, neki programi, uključujući i projekat „Strunarenje“ održaće se 2022.godine i podsetiće na značajno srpsko nematerijalno kulturno nasleđe, a to su gusle. Srpska čitaonica, jedina institucija kulture u opštini Irig, glavni je partner Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture na teritoriji Srema. Najstarije čitalište u Srba koje već godinama uspešno vodi direktorka Vera Novković, sarađuje sa Fondacijom NS EPK još od 2015. godine i do sada je realizovano više zapaženih projekata, kao što su „Fan klub Navijači kulture“, „Povratak u budućnost – Šetnje kroz nasleđe“ itd, reči su Avakuma Kvasa, predsednika Udruženja „Eustahije“ i organizatora brojnih kulturnih događaja u iriškoj opštini.

avakum kvas
-„Evropska prestonica“ se zbog pandemije ipak neće dogoditi sledeće godine, i kako nezvanično saznajemo, ovaj prestižni događaj pomera se za 2022. godinu.
Odlaganje i nije tako loše, jer Srpskoj čitaonici ostavlja više vremena za pripremu najambicioznijeg projekta u oblasti kulture koji se planira na teritoriji opštine Irig. Reč je o projektu koji se radi u saradnji sa Muzikološkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti, planinarima i guslarima, a blagoslov za „Strunarenje“ dalo je i Njegovo preosveštenstvo episkop sremski g. Vasilije. Program će se realizovati tokom jula i avgusta 2022. kada će se organizovati planinarske ture do fruškogorskih manastira. U manastirima će planinare i druge goste čekati umetničko-edukativni program, kao i mali sajam proizvođača vina, meda, pekarskih proizvoda, suvenira itd.
U centru pažnje biće guslari, i to iz dva razloga. Gusle se od 2018. godine nalaze na UNESKO-voj listi kao zaštićeni element nematerijalne kulturne baštine srpskog naroda. Drugi razlog je „Slepačka akademija“, neformalna guslarska škola koja je u Irigu postojala tokom 18. i 19. veka, navodi Avakum Kvas.
Dodaje da će kruna Projekta biti trodnevni međunarodni naučni simpozijum „Epske tradicije sveta“, koji će se održati u Mihizovoj rodnoj kući. Glavni organizator ovog skupa biće Muzikološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti.
-Razmena iskustava naučnika iz različitih krajeva sveta bi bila osnov za unapređenje aktivnosti na nacionalnim nivoima, ali i doprinos analizi rezultata implementacije Konvencije UNESKO-a, kao najznačajnijem projektu očuvanja kulturnog nasleđa sveta. Srpska čitaonica očekuje neophodnu podršku ovom projektu opštine Irig i ljudi koji se bave turizmom, kao što su to činili i ranije, zaključuje menadžer „Strunarenja“ , Avakum Kvas, koji već duži niz godina na obostrano zadovoljstvo sarađuje sa Srpskom čitaonicom u Irigu.

S.B.
Projekat „Kultura u službi turizma-Irig prestonica kulture 2021“ sufinansira Opština Irig. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: