• petak, 19. april 2024.
Udruženje “Majkina radionica” iz Banoštora
Vesti
0 Komentara

Udruženje “Majkina radionica” iz Banoštora

12. avgust 2020. godine

Banoštor – Udruženje “Majkina radionica” iz Banoštora je osnovano u avgustu 2010. godine, na tradiciji koja je duga više od stotinu godina, jer je prabaka osnivača udruženja Jovanka Rakić (1892-1972) bila jedna od najpoznatijih krojačica i trukerki u Sremu. Ona je svojim potomcima ostavila bogato nasleđe u materijalnom smislu, ali i talenat za slikanje, vez i šivenje. Naslednice su na tavanu pronašle njene mustre za trukovanje, kojih ima više od hiljadu. Njihova kolekcija je najbrojnija zbirka starih šema na ovim prostorima.

Članice Udruženja bave se izradom suvenira, trukovanjem, vezom i šivenjem. Osmislile su i autentičan suvenir Banoštora i opštine Beočin, a to je oslikana varjača na kojoj su vojvođanski motivi – roda, labud, suncokreti, đeram, Sosa i Lala. U „Majkinoj radionici“ nastaju suveniri poput magneta sa kućicama, bundevom, suncokretima ili bulkama…

Kako kaže Radoslava Janković, predsednica Udruženja, cilj njihovog osnivanja je očuvanje vojvođanske tradicije i želja da naprave dobar spoj između tradicionalnog i modernog, te da savremenim domaćicama i omladini ponude proizvode koje ne mogu naći u prodavnicama.

-Motive Vojvodine slikamo i po fraklićima i varjačama. Ručno oslikavamo i kutije za nakit, šolje, tegle, hoklice, pa čak i kredence. Vezemo po jastucima, šijemo eko-torbe, kecelje, kese za hleb, pravimo bukete od voća… Naša misija je da budemo drugačiji, a u sve naše proizvode utkano je mnogo strpljenja i ljubavi. Sve što izađe iz naše radionice je ručni rad, a rukom se ne može napraviti dva puta isto – kaže Radoslava.

Vredne žene iz “Majkine radionice” rado se odazivaju svim manifestacijama, jer na taj način, kažu, neguju seosku tradiciju. Povezane su i sarađuju sa vinarima iz svog kraja sa kojima su zajedno učestvovale na sajmovima u Hrvatskoj i Sloveniji. Zajedno sa vinarijom “Šijački” iz Banoštora rade na organizovanju turističkih tura, kada u ovo selo na Dunavu dolaze gosti iz cele Srbije.

Imaju u planu da još više rade na razvoju turizma, do sada su ugostili i veliki broj stranaca, a što je zbog epidemije korona virusom ove godine prekinuto.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: