• petak, 19. april 2024.
Pod lipom se hladimo a medom se sladimo
Projekti | Beočin
0 Komentara

Pod lipom se hladimo a medom se sladimo

19. avgust 2020. godine

Lug – Pod širokim krošnjama lipa u divnom hladu, prošle godine u sremskom selu Lug u podnožju Fruške gore održana je 5. po redu manifestacija “Pod lipom se hladimo a medom se sladimo”.

Pod pokroviteljstvom opštine Beočin organizaciju su sproveli kao i proteklih godina, Kulturno-umetničko društvo “Mladost” i Slovačko udruženje žena “Vredne pčelice” iz Luga. Prisutne je u ime predsednice NRSNM Libuške Lakatošove, kao i predsednika Matice slovačke Jana Brtke pozdravila Ana Horvatova, predsednica Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U nastavku programa sledio je nastup malih Lužana, dece iz vrtića predškolske ustanove, a nakon njih su nastupila su deca iz Matice slovenske Ilok i pevači iz Luga.

Prvi deo programa završio se defileom svih učesnika pored bogatih i raznovrsnih štandova na kojima su izlagali ženska udruženja i proizvođači pčelinjih proizvoda i ručnih radova, koji neguju tradiiciju i kulturu ovoga kraja. U prijatnoj atmosferi u hladovini lipa bili su pčelari, dok su folkloraši igrali na jakom suncu, jer ih ni julska vrućina nije mogla sprečiti da odustanu od svog nastupa.

U drugom delu kulturnog programa plesom su se predstavili dečja folklorna grupa KUD “Hajiček”, KIS “Kisač”, veterani SKC “Pavela Jozefa Šafarika” a pesmom su zabavljali publiku ženska pevačka grupa KUD “Jednota” iz Šida i muška pevačka grupa “V pivničkom polju” iz Pivnica.

Ove godine zbog epidemije, na žalost svih učesnika, manifestacija nije održana.

(Projekat “Udruženja žena kao čuvari tradicije” sufinansira se iz budžeta Opštine Beočin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: