gol6367-1200x0

Obeležen Dan sećanja na prognane i stradale u „Oluji“

Večeras je u Sremskoj Rači obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, hrvatske vojske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić, simbolično su se susreli na mostu u Rači, šestu godinu za redom, sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. U znak sećanja na sve stradale u ovom zločinu koji se dogodio pre tačno 25 godina, tom prilikom, Vučić i Dodik otkrili su spomen ploču na mostu preko kog je najveći broj od 250.000 proteranih Srba prešao Savu i ušao u Srbiju,

Pomen stradalima služio je patrijarh srpski Irinej, a zbog trenutne epidemiološke situacije, broj prisutnih bio je ograničen.

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Srbija i Republika Srpska počev od 2014. godine zajedno obeležavaju godišnjicu srpskog stradanja, istakavši važnost zajedništva srpskog naroda u ove dve zemlje.

Događaju su, između ostalih, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovala i „deca iz kolone“. Ovi, sada odrasli ljudi, vratili su se na prostor sa kog su kao deca, pre 25 godina proterani, sa ciljem da obnove svoj i život svog naroda u Hrvatskoj.

Kategorije Vesti