IVANA RADOJKOVIĆ IZ ŠIDA, VEĆ GODINAMA SE BAVI UMETNIČKOM FOTOGRAFIJOM

Još od malih Ivana Radojković iz Šida počela je da pokazuje svoju kreativnu crtu. Iako je imala samo pet godina i još uvek nije znala šta je to umetnost, ni umetnička fotografija, kaže da se seća da je umela da prepozna “ono nešto” na fotografiji što bi je držalo kao hipnotisanu da gleda u nju i da joj se divi.

- U to vreme volela sam puno da crtam, a kada sam krenula u školu čak sam i zarađivala po koju čokoladu crtajući za drugare. Jedan od mojih crteža je čak izašao i u knjizi “50 godina šidske Gimnazije”. U srednjoj školi sam definitivno shvatila da zaista želim da se bavim fotografijom, ali ipak su prošle godine dok sebi nisam kupila prvi fotoaparat. U međuvremenu sam upisala veterinarsku medicinu, živela sam i radila u Novom Sadu. Nakon izvesnog vremena odlučila sam da se vratim željama svoga srca i da se u potpunosti posvetim onome što me ispunjava i što volim. I ne mogu reći da je u početku bilo lako… Podršku prijatelja sam uvek imala, a od porodice donekle, jer, kada je dete umetnička duša, a roditelji to nisu, verujem da im zaista nije lako da ga razumeju i shvate. Međutim, podrška ili ne, apsolutno mi nije bilo bitno, jer, kada je želja za stvaranjem toliko izraženo jaka kao što je moja, ništa vam ne može stati na put, niti vas obeshrabriti. Moja velika ljubav su portreti, kao i onaj tip fotografije za koji niste sigurni da li je fotografija ili je naslikana slika. Volim fotografije na kojoj je uhvaćen trenutak ili emocija koju možete ponovo da proživite kada pogledate tu istu fotografiju za 10 ili 15 godina. Dobar fotograf se može postati vežbajući svoj talenat i učenjem. Sve je danas dostupno na internetu i ja sam sve u vezi fotografisanja, osvetljenja, fotošopa, obrade fotografije koja čini ogroman deo u procesu dobijanja dobre fotografije, sama naučila. Zato bih ohrabrila svakoga ko bi želeo da se bavi umetiničkom fotografijom da to i pokuša, bez obzira na činjenicu što možda nema početno znanje ili što oprema mnogo košta – kaže Ivana.

Kada posmatra svet kroz objektiv svog fotoaparata, odnosno kada uradi neku fotografiju, ova talentovana Šiđanka kaže da se tek tada može videti da svako od nas stvari oko sebe doživljava na potpuno drugačiji način, jer smo svi različiti i baš zbog toga i posebni.

-Svaki čovek se rodi sa talentom, baš svaki. Na vama je da otkrijete šta vam je Bog podario, jer ne možete biti srećni i zadovoljni životom ako ne otkrijete svoju svrhu. A kada je otkrijete, apsolutno nije važno da li dugi veruju u vas ili ne, važno je samo da vi verujete u to. Ja sam srećna što se bavim onim što volim i znam da je tajna svakog uspeha ljubav – ona je najvažnija od svega – kaže Ivana Radojković, umetnički fotograf iz Šida.

Kategorije Kultura Šid