pripreme za veliki jubilej

Anonimni donator omogućio obnovu vrednog ikonostasa u rumskoj grčkoj crkvi

Ruma- U Hramu Silaska Svetog duha na apostole  u Rumi u toku je restauracija vrednog ikonostasa, koji je oslikao čuveni slikar Uroš Predić. Restauracija i konzervacija preko 50 ikona sa tronovima i pevnicama će trajati do oktobra naredne godine, što govori o tome oliko je značajan posao u pitanju. radove na restauraciji izvodi porodica Puletić iz Surduka, a sredstva je obezbedio donator koji je želeo da ostane anoniman, kaže Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik rumski.   a koja će trajati do oktobra 2021.godine. Radi se o preko 50 ikona koje je oslikao Uroš Predić, dok je duborez rađen po nacrtima arhitekte Hermana Bolea.

-Generalna  obnova hrama se nastavlja i ove godine. Nakon obnove stolova na red je  došla  restauracija i konzervacija vrednog ikonostasa, sa tronovima i pevnicama. Sa ovim poslom biće završena obnova  i uređenje unutrašnjosti hrama. Malo je crkvi u kojima je ikonostas oslikavao Uroš Predić, što rumsku grčku crkvu čini posebnom. Uređuju se ikone sa duborezom.  Radovi se izvode zahvaljujući našem Rumljaninu koji je želeo da ostane anoniman i koji je donirao 22.500 evra za obnovu, a u svoje vreme će se znati ko je taj dobrotvor,  rekao je Sreten Lazarević.

obnova vrednog ikonostasa

Kako je u pitanju objekat od izuzetnog kulturnog značaja, radovi se sprovode pod nadzorom republičkog Zavoda za zaštitu spoemnika kulture. U planu je takođe i uređenje spoljne fasade takozvane grčke crkve u centru Rume, ali i radova u porti i na pomoćnim objektima.

-2021.godine ovaj hram će obeležiti 170 godina od osnivanja, tako da su svi navedeni radovi priprema za ovu proslavu. Uređenjem fasade hram će u potpunosti biti uređen, dodaje Lazarević.

Podsetimo da je 2018.godine izgrađena i osveštana česma u porti crkve, povodom obeležavanja stogodišnjice od Prisajedinjenja Srema Kraljevini Srbije, a koja je povećena Svetom Stefanu Dečanskom. Ovo je prva velika obnova hrama nakon 1905.godine, kada je poslednji put rekonstruisan. Tada je čuvena rumska porodica Maksimović sav svoj imetak ostavila crkvi. Čak je i lik Bogorodice na iknostasu Predić oslikao po liku njihove preminule ćerke jedinice Vere Maksimović.

IMG-1c7e519c5f241c24fe4b4fd749f5a8da-V

U radu Obnova pravoslavne crkve Silaska Svetog duha u Rumi, Branke Kulić, koji je deo zavičajne zbirke Zavičajnog muzeja u Rumi se navodi da su Rumljani nekoliko decenija čekali na izgradnju crkve od čvrstog materijala. To odobrenje od tadašnjih crkvenih i državnih vlasti su dobili 183.godine. Projekat za izgradnju crkve  dugačke 16 hvati i dve stope, visoke šest  i široke pet hvati izradio je novosadski zidar matijas Fredih, a trebalo je da košta 14.445 forinti i 33 krajcare srebra. Početak izgradnje obeležen je osvećenjem temelja 24.maja 1836.godine. ..Sticajem okolnosti , ugledna trgovačka porodica Maksimović iz Rume je velikim novčanim prilogom dovršila izgradnju crkve  tek početkom dvadesetog veka, od 1903.do 1905.godine.  Bogati trgovac Vasa Maksimović je posle iznenadne smrti jedinice ćerke Vere ostao bez naslednika i odlučio da  sav imetak  utroši na popravku crkve, a crkveni odbor je, u ime zahvalnosti , porodici Maksimović kao ktitorima i dobročiniteljima odobrio izgradnju porodične grobnice-kripte ispod oltarske apside.Projekat za obnovu i izgradnju kripte poveren je u to vreme poznatom arhitekti Hermanu Boleu. Bole je tada živeo u Rumi kod svojih rođaka Bogdanovića i mnogo radio po Sremu za srpsku pravoslavnu crkvu. Ikone za ikonostas  naručene su od tada u crkvenim krugovima  veoma cenjenog slikara Uroša Predića, koji je dovršio ikonostas uz pomoć saradnika mladog slikara Paška Vučetića. Kompletna obnova crkve sa svim radovima, od građevinskih do slikarskih, trajala je dve godine, od leta 1903.do septembra 1905.godine.Za crkvu Silaska Svetog Duha u Rumi, Uroš Predić  je naslikao 33 ikone  na platnu. Izbor hermana Bolea za arhitektu, po čijim nazorima  će se svi radovi izvesti, predstavlja za to vreme „moderniji“ pristup obnove pravoslavnih crkava na ovom području, navodi branka Kulić.

S.Belotić

Projekat „Kulturni i istorijski vodič kroz Rumu“ sufinanira Opština Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Kategorije Projekti Ruma