Mitrovački zatvor

Zaraženi osuđenik pobedio koronavirus

Osuđenik sremskomitrovačkog Kazneno-popravnog zavoda, koji je bio zaražen koronavirusom, danas je dobio prvi negativan test. Od aprila, ovo je bio jedini oboleli od bolesti izazvane kovid infekcijom u ustanovama ovog tipa, napominju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako kažu iz Uprave za Tanjug, prisustvo virusa nije potvrđeno ni kod jedne osobe zaposlene u ovom zavodu. Inficirani osuđenik odmah je izolovan, a u izolaciji će ostati još 14 dana, kada će biti ponovo testiran.

Paviljoni u KPZ Sremska Mitrovica fizički su odvojeni, a osuđenici odvojeno odlaze u šetnju, trpezariju i na ostale aktivnosti.

Kao dodatnu meru prevencije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u junu svim zavodima u Srbiji obezbedila 10 hiljada brzih testova za detekciju antitela virusa korona i to za lica lišena slobode. Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja, ali uz striktnu primenu zaštitnih mera.

Posete se odvijaju uz obavezno prethodno merenje temperature licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere i dezinfekcija ruku su obavezni, kao i nošenje zaštitnih maski i rukavica.

Sva lica koja su novoprimljena u zavodima i dalje će biti izdvojena u manjim sobava u periodu od dve nedelje, kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom, a ova mera na snazi je od 11. marta.

Izvor: RTV

Kategorije Servis Sremska Mitrovica