Obnovljena Mihizova kuca

Irig se na najbolji način odužio velikom sugrađaninu

 

Irig- Pre nešto više od  godinu dana Irig se odužio svom velikom sugrađaninu, Borislavu Mihajloviću Mihizu, književniku, kritičaru i scenaristi, koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj umetnosti i kulturi. Ovaj projekat će imati značajan udeo u većem projektu “Novi Sad- evropska prestonica culture 2021”, u kom pored pokrajinske prestonice učestvuju Opština irig, Sremski Karlovci i Beočin. 18.marta prošle godine svečano je otovorena rekonstruisana rodna kuća velikog stvaraoca, uz finansijsku i svu ostalu pomoć Pokrajinske Vlade, Republike Srbije i Opštine Irig. U toj kući, 17.oktobra 1922.rođen je veliki Mihiz, a kultnurni život Iriga ponovo je rođen otvaranjem renovirane kuće, koja postaje okosnica kulturnog i društvenog života ove sremske varošice. Iako u Srpskoj čitaonici računajući i direktorku Veru Novković, ima samo četvoro zaposlenih, što je daleko ispod zakonskih standarda, Mihizova rodna kuća nije ostala bez programa i sadržaja, kažu u Srpskoj čitaonici u Irigu, koja je bila i pokretač inicijative da se na ovakav način Mihizu oda još jedna počast.

jedna od setnji krz nasledje

– 18. marta 2019. godine, u Irigu je svečano otvorena obnovljena rodna kuća Borislava  Mihajlovića Mihiza. Kuća jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca 20. veka, sačuvana je od propadanja zahvaljujući zalaganju malenog kolektiva Srpske čitaonice u Irigu, kojem su u susret izašle republičke, pokrajinske i lokalne vlasti. Tako je ova po mnogo čemu jedinstvena sremska varošica vratila dug čoveku koji je svojim delom ostavio pregršt dragulja u bogatu riznicu iriškog kulturnog nasleđa, rekla je Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice u Irigu, ustanove kulture kojoj je poverena briga i upravljanje Mihizovom rodnom kućom.

Za samo godinu dana ovo mesto je već postalo prepoznatljvo kao centar kulturnih dešavanja, a često su posetioci gosti koji namenski u Irig dolaze iz većih gradova i prestonice. Ovo mesto će biti i deo programa u kom će naredne godine učestvovati  i Opština Irig, a u pitanju je manifestacija „Novi Sad- evropska prestonica kulture 2021“. Osim stalne postavke, na ovom mestu se održava niz kulturnih programam, a svakako najznačajniji je nedavna izložba slika„Zadarska grupa“, koja je ocenjena kao najbolja od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu prilikom dodele sredstva za realizaciju kulturnih sadržaja u Vojvodini.

Otvaranje Mihiyove kuse pre godinu dana

-Zahvaljujući saradnji sa udruženjem građana „Eustahija“, u novom prostoru smo imali prilike da vidimo veoma zanimljiva i zapažena događanja. U okviru projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, iriško udruženje koje vodi Avakum Kvas, organizovalo je tri „Šetnje kroz nasleđe“, koje su za temu imale život i delo Borislava Mihajlovića Mihiza. Prostor Mihizove kuće Srpska čitaonica je koristila i za radionice tokom projekta „Fan klub – navijači kulture“, popularni „FK NK“, koji se pod pokroviteljstvom Fondacije NS 2021, bavio razvojem publike. S jeseni smo u Mihizovoj kući imali Izložbu slika i crteža Zadarske grupe, čiji je autor takođe bio Avakum Kvas. Izložba je dobila sredstva na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu kao prvorangirana na teritoriji Vojvodine. Reč je o ranim radovima Mihizovih prijatelja Miće Popovića, Petra Omčikusa i ostalih članova čuvene Zadarske grupe, koja se 1947. godine pobunila protiv socijalističkog realizma. Zbog ove izložbe u Irig je dolazila publika iz Novog Sada i Beograda, što je potvrda da decentralizacija kulture nije prazna priča i da u malim mestima postoji potencijal za velike događaje, dodala je Vera Novković.

U prilog tome govori i činjenica ja e upravo priča o Mihizovoj kući i izložbi „Zadarska grupa“ našla svojih deset minuta u udarnom terminu Javnog servsa RTS-a. Srpska čitaonica u saradnji sa udruženjem „Eustahija“ i za ovu godinu planira programe i dešavanja u Mihizovoj rodnoj kući o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ako je sudeći planovima Opštine Irig i Srpske čitaonice, na ovome se neće stati, a Mihiz će „izaći“ iz svoje rodne kuće. Uređujući centar Iriga, plan je da još jedan projekat podseti na ovog velikog stvaraoca, pod nazivom „Mihizovim stopama“ sa citatima iz njegovih dela, posebno iz autobiografije o drugima, koji će pratiti put od rodne kuće gde se sada nalazimo, do Srpske čitaonice, gde će se put simbolično završavati.

 

S.Belotić

Projekat „Kultura u službi turizma-Irig prestonica kulture 2021“ sufinansira Opština Irig. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Kategorije Irig Projekti