IZDVOJENA

Jestivi buketi, voćni i povrćni

Ljiljana je završila kurs jestive floristike u Novom Sadu. Tamo je, kako kaže, stekla osnovna znanja o aranžiranju  namirnica u pogledu estetike, a ostalo su rad i mašta

Piše: S. Belotić

ljiljana bozicLjiljana Božić iz Rume nije Sremica, ali se toliko uklopila u sremski i vojvođanski ambijent, da je prvi sremski muški jestivi buket napravila upravo za naše Sremske novine. Tražeći hobi koji će je ispuniti i doneti još po neki dinar, došla je na ideju da se oproba u izradi jestivih buketa od voća, povrća, po nekog cveta, začinskog bilja. A od prošle nedelje ponudu je obogatila i zanimljivim sremskim buketom, pa nije teško pretpostaviti da je on sačinjen od slanih sremačkih đakonija, poput šunke, kobasice, kulena, sira, parike i luka, ukrašen i dobrim gutljajem prave rakijice. Počela je pre nekoliko meseci, tokom kojih je isprobavala svoje veštine i shvatila da će ovo biti pravi hobi za nju.

Ljiljana godinama radi u jednom salonu nameštaja, ali je ženska kreativnost, u njenom slučaju, morala da izađe na videlo. Ideja je stigla sa instagrama, a kako kaže, jestivi buketi su veoma popularni u Rusiji. U našoj zemlji tek poneko se bavi ovim hobijem, ili zanatom, a Ljiljana je završila kurs jestive floristike u Novom Sadu. Tamo je, kako kaže, stekla osnovna znanja o aranžiranju  namirnica u pogledu estetike, a ostalo su rad i mašta.

muski sremski slani buket- Krajem prošle godine sam zvršila kurs jestive floristike, tako da se ovim hobijem bavim tek nekoliko meseci. Prvi buket sam napravila u novembru  i toliko mi se dopalo, da sam počela da vežbam, na početku su to bili manji buketi, kasnije i nešto veći. Svaki je bio drugačji i svaki sledeći je bio za nijansu bolji od prethodnog. Na kursu smo savladali neka osnovna pravila, a posle je sve u rukama, mašti i ličnom pečatu, kaže Ljiljana.

Na početku je vežbajući, svoje jestive bukete poklanjala prijateljima, a danas ima sve više i više porudžbina. Tako se jestive dekoracije od voća i povrća nose na poklon za slavu, rođendane, veselja, za 8.mart, a proteklog vikenda Ljiljanin buket bio je bidermajer na jednoj surčinskoj svadbi.

-Jako je važno da znaš za koga praviš. Tada znaš i imaš osećaj koje namirnice da uzmeš i kako da aranžiraš buket. Ja namirnice  uglavnom kupujem na našoj pijaci u Rumi od lokalnih proizvođača, u lokalnim piljarnicama, isto je i sa cvećem koje služi za dekoraciju. Gledam da to budu lokalni proizvođači, kao i da lično odnosim bukete onima kojima su oni namenjeni, jer je jako važno da osoba vidi onog ko je buket pripremio, dodaje Ljiljana.

Za sada je ovo još uvek hobi, koji donese i neki dodatni dinar. Ne zahteva velika ulaganja, ali zato traži mnogo mašte i kako kaže Ljiljana mnogo ljubavi i zadovoljstva. Ako potražnja bude rasla pokušaće da otvori i radionicu za izradu jestivih buketa, ali za sada joj je najvažniji lični osećaj zadovoljstva dok pravi ove zanimljive aranžmane.

vocno povrcni vege buket- Nema ovde velike zarade. To u ovom momentu nije ni toliko važno. Ulaganja su minimalna, rad se na kraju uvek isplati. Ipak u ovom momentu meni je mnogo važnije što sam pronašla hobi koji me ispunjava, radim sve sa mnogo ljubavi, a posebno je zadovoljstvo kada vidim zadovoljne mušterije. Važi isto pravilo kao i za pripremanje hrane, sve što se priprema sa mnogo ljubavi, uvek bude daleko ukusnije. Nadam se da je tako i sa mojim buketima, kaže Ljiljana.

Mušterije su uglavnom žene, ali doskočila je Ljiljana i jačem polu. Iz njene kuhinje je izšao i prvi muški sremski buket, za koji je sigurna da će biti zanimljiv poklon za slavu ili kakvu sličnu zgodu. A kako i neće, kada su u njemu svi sastojci od životne važnosti za svakog Sremca, šunka, slaninica, kobasica, kulen, malo sira, paprike i belog luka, po koji začin i rakijica da pripremi put za ove slane đakonije.

Kategorije Reportaža