img_125283

Mađarska otvorila granicu za državljane Srbije

Beograd/Reske-Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor sastali su se danas u pograničnom mestu Reske kod mađarsko-srpske granice.

Sagovornici su razgovarali o daljem ublažavanju mera ograničenja duž mađarsko-srpske granice, bilateralnim odnosima, procesu evropskih integracija Srbije, kao i o saradnji dveju država u borbi protiv koronavirusa.

Sijarto je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, saopštio da državljani Srbije i Mađarske od danas, od 10 časova, mogu slobodno da prelaze granicu između dve zemlje, bez karantina.

On je objasnio da se Vlada Mađarske odlučila na taj korak nakon što je Vlada Srbije, u petak, donela odluku da naši i strani državljani mogu da uđu u Srbiju bez testa i karantina.

Državljani Srbije i Mađarske moći će slobodno da uđu u tu zemlju na svih devet graničnih prelaza, naveo je ministar i ocenio da će to doprineti tome da bilateralni ekonomski odnosi dobiju novi uzlet.

Sijarto je ocenio da se centralnoevropska regija uspešno izborila sa pandemijom koronavirusa, i podsetio na to da je strogim merama bio ograničen promet ljudi, što je doprinelo tome da se obe zemlje uspešno izbore protiv COVID-19.

Prema njegovim rečima, sada je vreme da se normalizuje prelaz granice i da od danas državljani Srbije mogu da uđu bez obaveze karantina, a ovo pravilo važi i za sve mađarske državljane koji ulaze iz Srbije u Mađarsku.

Mađarska, kako je ponovio, poštuje princip reciprociteta i takvu odluku je donela nakon što je to uradila i Vlada Srbije.
Izvor:www.srbija.gov.rs

Kategorije Vesti