• petak, 19. april 2024.
Predsednik Vučić prisustvovao primopredaji medicinske opreme koju Kraljevina Norveška i EU doniraju Republici Srbiji
Vesti | Stara Pazova
0 Komentara

Predsednik Vučić prisustvovao primopredaji medicinske opreme koju Kraljevina Norveška i EU doniraju Republici Srbiji

30. april 2020. godine

 

Stara Pazova-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je sa ambasadorom Kraljevine Norveške Jernom Eugenom Jelstadom i šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem prisustvovao primopredaji medicinske opreme neophodne za borbu protiv zarazne bolesti KOVID-19, koju su Kraljevina Norveška i Evropska unija donirali Republici Srbiji.
Predsednik Vučić istakao je da će ova pomoć znatno ojačati kapacitete zdravstvenog sistema Srbije i da će donirana oprema značajno pomoći u borbi protiv bolesti KOVID-19, ali će značiti i nakon epidemije.

“Mnogo hvala i EU i Norveškoj. Uložili ste velike napore za ovu pomoć i građani Srbije će ovo ceniti. Ovo je za nas veoma važno i, da budemo iskreni, reč je o veoma vrednoj opremi”, rekao je predsednik Vučić i dodao da je i Srbija uložila mnogo novca u nabavku opreme, jer se borimo i brinemo za živote ljudi.
„Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa KOVID-19. Srbija je spremna za eventualni drugi talas epidemije, pošto smo uspeli sebe da obezbedimo, ali i da pomognemo drugima“, izjavio je predsednik Vučić i istakao da ništa od toga ne bismo uspeli da nije bilo velike pomoći naših prijatelja. On je najavio da će Srbija u budućnosti, pored gradnje kliničkih centara, ulagati i razvijati zdravstveni sistem i da sva oprema, koja je nabavljena, neće ostati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, već da će biti raspoređena u druge gradove širom Srbije.

„Želimo da imamo neuporedivo viši nivo zdravstvene zaštite nego što smo imali do juče. Ponosićemo se našim zdravstvenim sistemom u budućnosti“, poručio je predsednik Vučić i zahvalio EU i Norveškoj na veoma važnoj donaciji. On je istakao da postoji veliko prijateljstvo između Srbije i Norveške, kao i srpskog i norveškog naroda, koje spaja sličan mentalitet i emocije.
Goll

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici istakao je da je Evropska unija uz Srbiju od prvog dana borbe sa bolesti KOVID-19 i naveo da je prvi ugovor potpisan sa Srbijom još 20. marta, po kojem je EU pokrila troškove transporta više kargo aviona, do danas njih 12, koji su dopremili 500 tona opreme. On je rekao da je 3. aprila , zajedno sa UNOPS-om, potpisao sa ministarkom Jadrankom Joksimović, ugovor vredan 4,9 miliona evra, za pokrivanje transportnih troškova, ali i za nabavku preko potrebne medicinske opreme širom sveta.

“Naša donacija se nije odnosila samo na respiratore. Podrazumevala je 130 trijažnih kontejnera koji su širom Srbije postavljeni ispred bolnica, zatim maske, beskontaktni toplomeri, reagensi… Sve je to dolazilo u aprilu i dolaziće tokom maja”, rekao je ambasador Fabrici. On je dodao da je juče, u okviru priprema za sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, Evropska komisija predstavila znajčajan paket finansijske pomoći od 3,3 milijarde evra, u vidu donacija i pomoći ne samo zdravstvu, već i oporavku ekonomije, u saradnji sa EIB.
“Hvala predsedniku Vučiću na rečima zahvalnosti za sav posao koji EU radi ovde, kao i UNOPS-u, ali i Norveškoj, koja je deo velike evropske porodice. Danas je dobar dan, dan solidarnosti i saradnje“, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: www.predsednik.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: