• petak, 29. mart 2024.
Obezbeđeni snabdevenost tržišta i stabilnost cena
Vesti
0 Komentara

Obezbeđeni snabdevenost tržišta i stabilnost cena

4. april 2020. godine

Beograd-Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da građani mogu da budu mirni jer je tržište u našoj zemlji stabilno, a obezbeđena je i stabilnost cena.

Ljajić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je jutros od 4 do 7 časova za najstarije građane bilo otvoreno mnogo više prodavnica nego ranije, uz napomenu da će oni moći da idu u kupovinu i narednog vikenda.

Očito da interesovanje ne jenjava, sve je više kupaca, robe ima dovoljno i ponuda je korektna, ukazao je potpredsednik Vlade i dodao da se traži uglavnom isti asortiman proizvoda.

On je rekao da se svakodnevno razgovara sa dobavljačima, i ponovio značaj održavanja lanca kako bismo svi bili mirni, a stabilnost održana.

Prema njegovim rečima, vrhunac kupovine i prodaje bio je od 9 do 15. marta, kada je potražnja bila 61 odsto veća od istog prošlogodišnjeg perioda, pri čemu nijednog trenutka prodavnice nisu bile prazne.

Ljajić je potvrdio i da je sirovinska baza dobra i da domaćom proizvodnjom mogu da se zadovolje potrebe za osnovnim namirnicama, što se u ovoj krizi i pokazalo.

Na globalnom nivou, kako je ukazao, problem može da bude logistika jer se mnoge zemlje suočavaju sa poteškoćama zbog preopterećenosti i manjka vozača.

Potpredsednik Vlade je ocenio i da je uvođenje takozvanog “reciprociteta” koji je Priština najavila gore rešenje nego jednostrano uvedene takse od 100 odsto.

Neka roba je u zanemarljivim količinama ipak išla za Kosovo. Ako se uvede reciprocitet na način na koji se najavljuje – da na svim fakturama mora da piše da se isporučuje za “Republiku Kosovo”, ta roba neće ići jer naši carinski organi ne mogu da prepoznaju ta dokumenta, objasnio je Ljajić.

Vrednost trgovine će biti nula, istakao je on i ponovio da jedini smisao ima odluka da jednostrano uvedene takse budu potpuno ukinute i da se stanje vrati na situaciju kakva je bila do 21. novembra 2018. godine.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: