IMG_20200325_180325

U migrantskim centrima bez potvrđenih slučajeva Covid-19

Beograd-Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić saopštio je danas da nema nijednog potvrđenog slučaja zaraženih koronavirusom među 8.500 migranata, koliko ih se nalazi u 17 centara u našoj zemlji, a za sada nije bilo ni sumnjivih slučajeva.

Cucić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da su, zahvaljujući primeni mera, migranti u centrima praktično još pre 14 dana stavljeni u samoizolaciju, uz napomenu da u centrima postoje prodavnice sa namirnicama, a u slučaju potrebe „Western union“ dolazi da uruči novac.

On je ukazao na to da se broj migranata u Srbiji za vreme trajanja vanrednog stanja ne povećava, jer je Vojska Srbije izašla na granice, a i sami migranti se teže odlučuju na pokret zbog situacije oko koronavirusa u zemljama Zapadne Evrope, koje su njihova željena krajnja destinacija.

Oko migrantskih centara u Srbiji je prsten Vojske, odnosno Ministarstva odbrane, a tu su i svi vidovi policije, pri čemu je obezbeđena medicinska i sanitarna zaštita, naglasio je Cucić.

Komesar je naveo da problem predstavlja prenaseljenost migrantskih centara, a da se on rešava u skladu sa naredbama i odlukama u vanrednom stanju.

Prema njegovim rečima, u skladu sa tim naredbama privremeni migrantski centar, koji će služiti za adekvatan smeštaj nekoliko stotina migranata kako bi se rasteretili migrantski centri u Vojvodini, biće formiran u naselju Čardak.

Cucić je objasnio da je Čardak paviljonski kompleks u šumi na obodu Deliblatske peščare, u opštini Kovin, kojim su više godina upravljale „Vojvodinašume“.

Ovaj kompleks je, kako je rekao, izgrađen kao naselje za radne akcije i dugo godina je bio regionalni centar za obavljanje nastave u prirodi, a zatim su tu bile smeštene izbeglice.

Izvor:Komesarijat za izbeglice RS

Kategorije Vesti