VULIN LETENKA

Ministar Vulin: Vojska Srbije odmaralište Letenka prilagodila potrebama trenutne krize

 

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, sa predsednikom Pokrajinske vlade, Igorom Mirovićem, i Pokrajinskim sekretarom za zdravstvo, Zoranom Gojkovićem, obišli su danas Prihvatni centar Letenka na Fruškoj Gori koji je namenjen za smeštaj naših državljana koji dolaze van granica naše zemlje i gde će moći da provedu propisani karantinski period. Licima koja budu smeštena u Prihvatnom centru Letenka, kapaciteta 224 mesta, Vojska Srbije obezbeđuje kontrolu ulaska i izlaska, zdravstvenu negu, smeštaj i ishranu. Ministar Vulin je, nakon obilaska Letenke, istakao da je Vojska Srbije u saradnji sa Pokrajinskom vladom i predsednikom Vlade Igorom Mirovićem učinila velike napore da u veoma kratkom roku ovo odmaralište prilagodi potrebama trenutne krize i potrebama borbe protiv korona virusa.

– Ovde će svi oni koji dolaze van granica naše zemlje moći da provedu određen karantinski period i vreme za koje ćemo voditi računa o njihovom stanju, proveriti da li su na bilo koji način zaraženi i pružiti im i prvu medicinsku pomoć. Ovde je obezbeđena medicinska zaštita 24 časa, odgovarajući smeštajni kapaciteti, tri obroka dnevno, i sve ono što je potrebno da bi proces dijagnostikovanja ali i lečenja mogao nesmetano da se odvija, naglasio je ministar Vulin.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, istakao je da su u Prihvatnom centru Letenka, Pokrajinska vlada zajedno sa Ministarstvom odbrane za veoma kratko vreme uspeli da taj objekat paviljonskog tipa prilagode za potrebe smeštaja osoba koje će tu biti upućivane na osnovu naredbe sanitarne inspekcije.

– Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su za veoma kratko vreme, uz našu delimičnu pomoć, osposobili ovaj objekat i na ovaj način pokazujemo sposobnost da i ovaj deo posla koji zajednički radimo na osnovu smernica koje dobijamo od Kriznog štaba, Vlade Republike Srbije i predsednika Republike uradimo u kratkom roku , naglasio je Mirović, dodajući da će u narednom periodu biti još zajedničkih zahteva i zahvata, a Letenka će, kako je najavio, od sutra biti spremna za prijem lica.

 

Komandant Centra major Branislav Bojanić istakao je da su na osnovu naređenja pretpostavljene komande, jedinice Prve brigade preduzele sve mere da se rekreativno sportski centar Letenka pripremi i preuredi u centar za prihvat naših građana koji dolaze iz inostranstva.Današnjem obilasku prisustvovao je i komandant Prve brigade Vojske Srbije brigadni general Zoran Nasković. Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije, Vojska Srbije dodatno je angažovana i novim merama Vojska Srbije stavila pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil i obezbeđuje sve bolnice.

Izvor: http://www.mod.gov.rs/

Kategorije Sremska Mitrovica Vesti